Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България няма да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС

България няма да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Това стана ясно от брифинг на външния министър Екатерина Захариева.

Подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Това стана ясно от брифинг на външния министър Екатерина Захариева. "На този етап България не може да подкрепи проекта за преговорна рамка с Република Северна Македония, и в тази връзка и провеждането първата междуправителствена конференция. Предложеният за приемане проект не отговаря на българските искания и не може да бъде подкрепен в настоящия си вид", заяви още министърът.

По думите й Албания е изпълнила условията. "Ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме, че са изпълнили голяма част от условията, поставени от решението от март месец", подчерта Захариева.

Тя отбеляза, че България е отворена за преговори и намиране на консенсус, но за целта са необходими компромиси и от двете страни. Тя е припомнила на днешния съвет как по време на българското председателство през 2018 г. страната ни е положила огромни усилия да върне на дневен ред темата с евроинтеграцията и разширяването на Евросъюза.Проблемът е, че не са отразени три условия, искани от нашата страна - придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България, отбеляза още българският външен министър и уточни, че тези искания не са включени в проекта за преговорна рамка.Българското правителство е отворено за разговори със Северна Македония, но много ми се иска да се полагат усилия за това, а не за очерняща кампания срещу България, каза още Екатерина Захариева.


Тя посочи, че кампанията е била толкова силна преди подписването на договора, след това след одобряване на рамковата позиция на парламента и сега. "Макар че тя не спираше и по време на предизборната кампания там", допълни министърът.Смисълът на подготовката за членство и разширяването е да направи съюзът по-силен. Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки това няма да направи съюза по-силен, изтъкна Захариева.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега