Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България се готви за евентуални военни удари в Сирия

България се готви за евентуални военни удари в Сирия

Правителството предприе серия от стъпки, които ясно показват, че България очаква скоро да започне международна военна интервенция в Сирия, пише в. "Сега".

Правителството предприе серия от стъпки, които ясно показват, че България очаква скоро да започне международна военна интервенция в Сирия, пише в. "Сега". САЩ, Великобритания, Франция и Турция се готвят за удар срещу Дамаск заради атаката с химическо оръжие, при която загинаха 1300 души. Днес в Министерския съвет ще заседава Съветът по сигурността към премиера, чиято основна тема ще бъдат ситуацията в Близкия изток и възможността за евентуална бежанска вълна към България.

Въпреки че към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, се очаква военният министър Ангел Найденов да запознае колегите си освен с данните от военното разузнаване за случващото се в Сирия и с възможностите за българско участие в операция срещу режима на Башар Асад. Една от възможните опции е включване с военни части за защита от химическо и биологично оръжие. Именно създаването на такива войски бе заявено от София като възможна специализация в рамките на НАТО.

"Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение", каза външният министър Кристиан Вигенин.Вчера кабинетът взе решение за отпускането на 565 хил. лв., с които ще се увеличат с 500 местата за временно настаняване на имигранти в страната. "На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение", заяви Вигенин в опит да внесе успокоение.

Данните обаче показват, че за първите седем месеца на 2013 г. броят на бежанците е нараснал пет пъти спрямо предходната година. Те са над 2030 души, съобщи дипломат №1. Информацията на Гранична полиция е доста по-различна. Според главен комисар Захарин Пенов, цитиран от БНР, заловените по границата са над 3000. С тях капацитетът на домовете за настаняване на бежанци е 90% запълнен. Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров инспектира как се охранява границата с Турция, където вече е засилен контролът. По негови данни миналата година бежанците са били 50% по-малко, като сирийците са били 200 души. Вчера в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец имаше 269 души при капацитет 300. "До довечера очакваме да бъдат настанени още 25", съобщи началникът му Красимир Иванов пред "Дарик".

Най-голямата група е от сирийци - 140 души. През миналата година около 30% от чужденците са пожелали да се върнат обратно в собствената си страна или да отидат в трета сигурна страна. "Тогава работеше българо-турската смесена комисия и тези, които желаеха, се връщаха в Турция. Някои от тях имаха билети за пътуване - например за Еквадор, и си отиваха. Но от 2 декември м.г. турската страна спря да приема чужди граждани", обясни Красимир Иванов.

"Очакваме резултати и от разследващата мисия на ООН и в зависимост от тях ще планираме стъпките и позицията на страната ни", посочи Вигенин. Темата за Сирия ще бъде включена и в дневния ред на неформалната среща на външните министри на страните от ЕС, която ще се проведе на 6-7 септември във Вилнюс. В заседанието ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който вече заяви, че "безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайни хора с химическо оръжие е морална гадост".

Българският външен министър очаква Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност и да излезе с ясна резолюция, като същевременно бъдат активизирани и политическите усилия за намиране на изход от кризата, включително и чрез провеждането на планираната отдавна конференция в Женева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега