Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България се прекланя пред паметта на Апостола

Навършват се 151 години от обесването на Васил Левски
България се прекланя пред паметта на Апостола

Апостолът умира на 6 февруари 1873 година по Юлианският календар. След като в България е въведен Григорианският през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари.

Днес България почита паметта на една от най-светлите фигури в историята на страната ни - Васил Левски. Тази година се навършват 151 години от обесването на Дякона. Смъртната присъда за Левски е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. 

Апостолът умира на 6 февруари 1873 година по Юлианският календар. След като в България е въведен Григорианският през 1916 г., отбелязваме смъртта на Левски 12 дни по-късно - на 18 февруари всяка година. Възпоменателните церемонии обаче у нас се организират ден по-късно - на 19 февруари. Делата, биографията му и неговата саможертвата в името на родината го превърнаха в национален герой, пример за подражание днес и завинаги.

На 19 февруари, понеделник, Община Бургас организира тържествен ритуал, с който ще бъде отдадена почит към делото и подвига на Апостола. Той ще се проведе от 11.00 часа при паметника на Васил Левски в Морската градина. Най-напред бургаското духовенство ще отслужи заупокойна молитва. След това ще се проведе военен ритуал с участието на представителни войскови части от гарнизон Бургас. Накрая признателните бургазлии ще поднесат венци и цветя.

В Център за съвременно изкуство и библиотека, ул. „Средна гора“ № 14, от 17:30 часа ще бъде представена постановката „Васил – бъдещият Левски“, дело на театрална школа „Детско царство“ към ЦПЛР – Бургас.

От 18:30 часа ще се проведе факелно шествие в памет на Васил Левски. В него по традиция участват ученици от бургаските училища, както и всеки друг, който желае. Сборният пункт е на Компаса на ул. „Александровска“, между 18:00 и 18:30 часа на 19 февруари, понеделник. Шествието ще премине по маршрут: ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – до паметника на Апостола в Приморски парк.

Днес ще има възпоменателен митинг в Карлово. 19 февруари ще започне с Архиерейска света литургия и панихида в храм „Успение на Света Богородица“. На митинга-поклонение на площад „Васил Левски“ ще бъдат положени Гирлянд на славата, венци и цветя.   Възпоменателното отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола ще завърши с шествие до родната къща на Левски. Там ще бъде обявен тазгодишният носител на Наградата на местния комитет „Васил Левски“ и ще се открие тематична изложба „И в студ, и в мраз“ на карловския художник Дечко Тодоров.

В село Къкрина днес ще отбележат годишнината от гибелта на Левски с мащабна историческа възстановка. Още преди обяд ще се проведе традиционният туристически поход от Ловеч до Къкринското ханче. Именно там в 11 часа ще бъде възпроизведено залавянето на Апостола на 27 декември 1872 година. Зрелищната възстановка всяка година привлича хиляди зрители от цялата страна.

От 18.00 часа има възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София. Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Левски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На церемонията ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По-рано, от 17.00 ч., в храм „Света София“ в столицата ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Столичната община, която, заедно със Софийската света митрополия и Общобългарския комитет „Васил Левски“, организира възпоменателни събития по повод годишнината. През целия ден пред паметника на Васил Левски ще има почетен караул от Националната гвардейска част.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега