Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Българската Коледа": На 3 години Симона губи слуха си, днес е на 7 и се учи да говори

"Българската Коледа": На 3 години Симона губи слуха си, днес е на 7 и се учи да говори

Диагнозата й е двустранна нервно сензорна загуба на слуха. Тя има поставен кохлеарен имплант, но се нуждае от ежедневна слухово-речева рехабилитация, за да общува свободно.

Седемгодишната Симона от Ямбол е едно от децата на "Българската Коледа". Диагнозата ѝ е двустранна нервно сензорна загуба на слуха. Тя има поставен кохлеарен имплант, но се нуждае от ежедневна слухово-речева рехабилитация, за да общува свободно.Нейната история започва, когато на тригодишна възраст в детската градина я назовават по име, но тя не се обръща и оттам започват подозренията за това дали чува или не, предава NOVA. 

От тогава семейството тръгва по лекари – от родния Ямбол ги препращат в Сливен. Оттам в Стара Загора, от Стара Загора във Варна и оттам в София в ИСУЛ. След редица прегледи на малката Симона са ѝ поставени слухови апаратчета. Носи ги 6 месеца, но без резултат. Затова родителите й решават да потърсят още едно мнение във военномедицинска болница. Майката Димитринка Косева споделя, че там казват, че не е за слухови апарати, а за имплантация. Следва операция в началото на 2019-та и слагане на кохлеарен имплант. 

Днес Симона вече е на седем години и чува с оперираното ухо, но за да може детето да проговори, са нужни време, търпение и средства.  Мони живее в Ямбол, в Стара Загора посещава слухово-речева рехабилитация, а в Търговище учи в първи клас в специализирано училище. За да може да проговори Симона ходи на слухово-речева рехабилитация вече близо година. А резултатите не закъсняват.

„Да чуеш детето си за първи път нямам думи, не знам как да го опиша. Вече казваме мама, баба, казва на по-малката си сестричка името Еми. Повечето неща си ги казва”, казва майката. Бащата Красимир Спиров казва, че му дава сили това, че тя има напредък, че се възстановява и почва да се развива. В четиричленното семейство работи само бащата, а разходите по лечението възлизат на 300 лв месечно.Според Марина Калчева – рехабилитатор  на слуха и говора – слухово-речевата рехабилитация не се поема от здравна каса както и  от друг финансиращ държавен орган. 

"Тя е изцяло за семействата на децата с увреден слух и е много хубаво, че "Българската Коледа" ги подпомага в това. В кабинетите по слухова-речева рехабилитация използваме специализирани софтуерни програми, които ни подпомагат в обучението на децата”, споделя тя.

В края на месец ноември семейството получава 1200 лв от "Българската Коледа", които възнамерява да използва за  така нужните за детето рехабилитации в Стара Загора.След като първите резултати вече са налице, специалистите са категорични, че работата с малката Симона не трябва да спира.А това, което обединява родители, лекари и учители е желанието един ден Симона да общува свободно със своето семейство и приятели.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега