Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български отбор е сред финалистите на международен конкурс на Microsoft

Български отбор е сред финалистите на международен конкурс на Microsoft

Възпитаниците на Софийския университет Кристиян Вачев и Калоян Мънев създадоха базиран на изкуствен интелект (AI) модел на познанието, който може да увеличи продуктивността на сегашната образователна система.

Български отбор е сред финалистите на международния конкурс на Microsoft за иновации в образованието "The next AI Guardians". Възпитаниците на Софийския университет Кристиян Вачев и Калоян Мънев създадоха базиран на изкуствен интелект (AI) модел на познанието, който може да увеличи продуктивността на сегашната образователна система.

 Техният проект, който може да се определи като „дърво на знанието“, позволява образователните цели да бъдат организирани в клъстери, наречени „възли“. Всяко листо от дървото представлява онлайн материал (видео, статия и т.н.). Ученикът, с помощта на учителя, трябва да намери с каква информация да го запълни, точно както в ежедневието и бъдещия си професионален живот сам избира източниците си на информация. След изучаването на всеки клъстер, алгоритъм, базиран на изкуствен интелект, ще генерира въпроси по темите в него.

С отговорите на този тестученикът сам може да установи нивото на придобитите знания от конкретния „възел“, а учителят - да даде насоки точно там, където има пропуски в усвояването на материала. Учениците, които са получили висок резултат при „изпита“, могат да помагат в обучението на останалите и така да формират „дърво на знанието“ си.

„Промяната в модела, която пандемията от COVID-19 наложи, на практика показа, че традиционната образователна система не може просто да бъде директно прехвърлена онлайн. Преподаването с едно темпо за всички ученици не е най-ефективният начин за учене. С нашия проект се опитваме да решим три основни проблема на съществуващата система: добиване на знание – научаване на сурови факти и принципи, взаимопомощ – помощ с обяснение и отговори на всички възникнали въпроси и най-важното цел – проект, в който ученикът може да приложи на практика наученото“, обясняват младите иноватори.

Студентите Кристиян Вачев и Калоян Мънев работят под наставничеството на доц. Преслав Наков от Катарския институт по компютърни изследвания и преподавател в Софийския университет. Съветник на отбора е Георги Къдрев, съосновател и управител на Imagga - глобален иноватор в сферата на разпознаване на изображения на база изкуствен интелект.

За момчетата сега предстои финалният етап на надпреварата, който ще се проведе онлайн. Заедно с останалите участници те ще трябва да представят идеята си пред някои от най-уважаваните имена в бизнеса. Всеки отбор трябва да представи иновацията си по впечатляващ начин и да отговори на трудните въпроси на журито. В начинанието ще им помага индивидуален ментор, който ще им помогне да направят бизнес план за своя проект.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега