Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Близо 4000 безстопанствени кучета са осиновени през 2023 г. в страната

Близо 4000 безстопанствени кучета са осиновени през 2023 г. в страната

Не са рядкост случаите, когато при покупка на нечистопородни кученца, стопаните установяват, че закупените животни не притежават белезите на желаната от тях порода, и ги изоставят.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията на безстопанствените кучета за миналата година са заловени 19 495 животни, от които близо 4000 са били осиновени. Това сочат данните от отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за 2023 г., приет от Министерски съвет. Той е изготвен на база обобщена информация от всички 265 общини в 28 области в страната. Процентът на осиновените кучета и през 2023 г. остава най-висок в областите София град, София област, Перник, Бургас и Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия.

От документа става ясно още, че през изминалата година в България е постигнато ниво на кастрация на безстопанствените кучета от 75%, при заложено такова не по-ниско от 70 %.

Основните фактори, водещи до увеличаване популацията на безстопанствените кучета, са изоставянето на домашните любимци и изхвърлянето на нежеланите им приплоди, както и измамните търговски практики. При покупка на нечистопородни кученца, по-късно, когато стопаните установят, че закупените животни не притежават белезите на желаната от тях порода, често ги изоставят. С оглед на общественото здраве и сигурност и на хуманното отношение към животните, целта на Националната програма е да се ограничи изоставянето на домашни кучетата чрез повишаване на информираността на стопаните за техните отговорности и задължения към домашните им любимци.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега