Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

BMW от "Гран При" на ретропарада в Бургас

BMW от "Гран При" на ретропарада в Бургас

Над 100 коли-антики и мотоциклети ще бъдат изложени на ретропарада в Бургас, който ще се състои днес пред Пантеона от 10 часа.

Над 100 коли-антики и мотоциклети ще бъдат изложени на ретропарада в Бургас, който ще се състои днес пред Пантеона от 10 часа. За първи път тази година почетната обиколка няма да бъде из улиците на Бургас, а в Морската градина. Началото й е след награждаването - в 14 часа.

На тазгодишния парад ще бъде изложена и легендарна антика от "Гран При". Спортното „BMW 319” е изработено по поръчка за автомобилния ни ас Димитър Соколов през 1936 г. Три години по-късно, с нея Соколов участва в „Гран при” на Сърбия, предшественик на днешната „Формула 1”, където се провежда кръг от световния шампионат и печели петото място.

С кабриолета абсолютният ни шампион по автомобилизъм и мотоциклетизъм, и  един от основоположниците на този спорт у нас, се състезава до 1972 г. Тогава участва в Рали за ветерани, което предшества Рали „Златни пясъци”. Историческата антика, запазена в автентичния й вид, ще прикове вниманието на ретроманиаците в Бургас.

Парадът в морския град вече се е наложил като един от най-атрактивните, който всяка година вади нови изненади. „Неслучайно тази година надсловът е „Една легенда остава в България”, обясни председателят на бургаския автомото клуб „Ретро” Димо Джамбазов.   

От  спортното BMW-кабриолет са запазени само три бройки в света – едната се намира в САЩ, другата - в Нижни Новгород. Най-ценна обаче е българската, заради участието й в „Гран при”. Колата е и единствената оцеляла антика с историческа стойност у нас. Ценители я сравняват с бронирания „Пакард” на Георги Димитров, откраднат от Музея на техниката в София и открит по-късно в САЩ. Както и с „Мерцедес”-а на цар Фердинанд, също изнесен от страната, сега украсяващ фоайето на едно от казината във Вегас.

Наследниците на Димитър Соколов устояват на примамлива оферта на автомобилния концерн BMW. Вместо това продават на символична цена колата на бургаски колекционер, с уговорката тя да не напуска страната. Легендарното возило ще бъде показано за първи път в Бургас, след което ще бъде цялостно реставрирано.

За първи път тази година в ретропарада в Бургас ще участват и клубове от Гърция и Сърбия, които ще пристигнат с най-интересните си коли.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега