Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бойчев: България съкращава с 50 на сто консумацията на енергия до 2020-a

Бойчев: България съкращава с 50 на сто консумацията на енергия до 2020-a

Комисията по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание прие национална енергийна стратегия със срок за действие до 2020 година. „Сред целите й е през 9-годишния период страната ни да работи по-активно за намаляване на зависимостта си от вноса на енергийни суровини”, коментира депутатът от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев.

Комисията по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание прие национална енергийна стратегия със срок за действие до 2020 година. „Сред целите й е през 9-годишния период страната ни да работи по-активно за намаляване на зависимостта си от вноса на енергийни суровини”, коментира депутатът от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев, който е член на комисията.

Според експертите на министерството на икономиката, което е неин автор, в момента България внася до 70 на сто от консумативите за енергийната си промишленост от чужбина и преди всичко от Русия. „Втората цел на документа е да се намалят емисиите вредни газове и да се увеличи дела на възобновяемите източници в крайното потребление. Стратегията отчита, че държавата вече се е задължила за въвеждане до 2020 година на не по-малко от 16 на сто дял на този вид енергия. Затова тя предвижда максимално използване както на водния потенциал на страната, в т.ч. реките Места, Арда и др., така и на останалите източници за производство на чиста енергия - вятър, слънце, биомаса”, каза още Бойчев. 

В търсене на разумен баланс между различните енергийни източници страната ни ще продължи да развива и ядрената си енергетика, чиято роля за икономиката в бъдеще ще нараства, се казва още в документа, който предвижда изграждането на нови 2000 мегавата мощности. В момента българската промишленост е най-енергоинтензивната в сравнение с останалите страни-членки на ЕС, пише в него. Стратегията предвижда до края на периода мерките за намаляването на тази интензивност да доведат до 50 на сто съкращаване на консумацията срещу средно 20 на сто в останалите държави.

 Това трябва да се случи чрез приоритетното развиване на големи проекти за производство на без емисионно електричество. Амбициите са към 2020 година т.нар. чиста енергия (ядрена и от възобновяеми енергийни източници - ВЕИ) да има дял от над 50 на сто в електроенергийния микс. По този начин отделените емисии на въглероден двуокис за производство на 1 МВтч ще намалеят почни наполовина, предвиждат разчетите на икономическото министерство.

„Изграждането на нови ядрени централи, както и изпълнението на съвместни проекти за ВЕИ и такива за големи ВЕЦ, ще осигури на страната енергиен микс, гарантиращ от една страна независимост, защита интересите на потребителите за максимално ниски цени, опазване на     околната среда, а от друга – преизпълнение на националната цел за ВЕИ, което означава финансови ползи от трансфер на сертификати за други държави-членки, заяви пред депутатите икономическият министър Трайчо Трайков.

Документът е съобразен с общата енергийна стратегия на ЕС, чието обсъждане трябва да започне през юни. От миналата година досега ведомството на министър Трайков проведе серия обществени дискусии и съгласувания с браншовите организации, професионални сдружения, както и с профсъюзите в сектора, които също дадоха своето одобрение и подкрепа. Предстои стратегията да бъде разгледана и гласувана в пленарната зала на Народното събрание.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега