Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Имаме готовност за строеж на терминал за втечнен газ в Бургас

Борисов: Имаме готовност за строеж на терминал за втечнен газ в Бургас

България ще търси съдействие от ЕС за реализацията на проект за доставка на втечнен газ от Грузия до пристанището в Бургас. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Грузия, в рамките на официалното си посещение.

България ще търси съдействие от ЕС за реализацията на проект за доставка на втечнен газ от Грузия до пристанището в Бургас. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Грузия, в рамките на официалното си посещение.

„До този момент реално не е работено по диверсификацията на доставките на природен газ за България, а само е използвана думата като клише”. Министър-председателят съобщи, че по време на предстоящата през април визита на президента на ЕС Херман ван Ромпой в София, българското правителство ще представи възможностите за диверсификация на доставките на втечнен газ от Азарбейджан през Грузия за България. „По време на разговорите ще бъде поставен въпросът за финансова и експертна помощ от ЕС за реализация на проекта”, допълни премиерът и уточни, че в зависимост от отговора ще стане ясно дали в Европа реално някой иска да има диверсификация на газ или това са само издигнати лозунги.

Борисов уточни, че тази възможност представлява геостратегически проект, свързан с взаимоотношенията с „великите сили” и, че без те да дадат съгласието си няма как да се осъществи. „Тези страни вече са отрегулирали въпросите с Русия поотделно - със "Северен" и с "Южен поток", така че не е така належащо за никоя от тях да влиза в сложни преговори”, допълни Борисов.  

Той уточни, че към момента реализацията на проекта зависи от възможността на Грузия да осигури  доставките на природен газ от Азарбейджан до пристанище Поти, откъдето могат да бъдат правени доставките и за България.

„В рамките на две години бихме могли да изградим пристанище, защото имаме предпроектно проучване за терминал в Бургас”, подчерта министър-председателят Борисов. По думите му от грузинска страна считат, че тяхната част от проекта също може да бъде реализирана за две години.  

„По-рано с президента на Грузия Михаил Саакашвили проведохме работен обяд и по неговите думи личеше, че не може да спре да се възхищава от това, което прави България, да ни дава за пример във финансовата дисциплина, по отношение на диверсификацията на ядрената енергетика”, заяви премиерът Борисов.

Той посочи, че сред обсъжданите теми по време на разговорите са били и създаването на туристическа връзка по трасето Батуми – Истанбул – Бургас, както и възможности за транспортирането на електрическа енергия към Европейския съвет.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега