Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов откри интерконектора България - Румъния

Борисов откри интерконектора България - Румъния

Междусистемната газова връзка България - Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българска територия, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод.

"С Божията помощ напред, сЕвропейската комисия зад нас, с нашите приятели и съседи от Румъния бихме моглида постигнем доста. Най-важните неща са направени и необратими, те започват даработят от днес". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов откримеждусистемната газова връзка България-Румъния.

По думите му, с вертикала отюжния газов коридор на север и на запад, с подмяната на компресорните станции,и днес може да се взима газ от Гърция. Премиерът отбеляза, че новата връзка сРумъния, бъдещата с Гърция, интерконекторите с Турция и Сърбия ще дадат големивъзможности не само за диверсификация, а и за бизнеса и пазара.

"Знаете какво заварихме предигодини – три посредника между руската и българската тръба. Не един, не два, атри! Близо 300 млн. отклонени пари от тези, на които плащахме – посредниците.Понеже паметта ни е къса, искам да го напомня. И най-скъпата газ, която внасяшеевропейска държава, беше българската. Днес имаме най-ниската цена за газ, коятосе внася", заяви министър-председателят.

Премиерът Борисов благодари нарумънския си колега Дачиан Чолош и на министъра на енергетиката Виктор ВладГригореску за активната работа по проекта, на председателя на Европейскатакомисия Жан-Клод Юнкер за подкрепата както за изграждането на интерконекторите,така и за европейския газов хъб „Балкан”.

Междусистемната газова връзкаБългария - Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15,4 км на българскатеритория, 7,5 км на румънска територия и 2,1 км подводен преход през р. Дунав– основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз” ЕАД и „Трансгаз”С.А. подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основнияи резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация наинтерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюзза изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системимежду страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газв Югоизточна Европа.

Газовата връзка България - Румъния ще допринесе задиверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще сегарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите ииндустриалните потребители в България и Румъния.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега