Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов разпореди: Проверка на всички нерегламентирани сметища, изчистване и после жесток контрол

Борисов разпореди: Проверка на всички нерегламентирани сметища, изчистване и после жесток контрол

„Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха.

Премиерът Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол. Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ.По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. 

В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%. Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха. През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време. Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че продължава да липсва позиция на президента Радев по отношение на задържането на Алексей Навални. 

„Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно“, добави Борисов. „Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция“, категоричен беше министър-председателят и посочи, че това не означава, че България се меси във вътрешните  работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната. „Вътрешна работа безспорно, но ние когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите -  за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни“, заяви Борисов. 

„Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. „Когато той говори за Гебрев - със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата.  И там сме свършили всичко“, изтъкна още премиерът.

♻️ Правителството ще осигури целеви средства да бъдат изчистени всички нерегламентирани сметища в страната. Затова по време на днешното си посещение в Националния координационен център на МОСВ поисках да бъде изготвена справка за незаконните депа у нас. Ще ги почистим и след това ще въведем строг контрол навсякъде. Ще разчитаме и на съдействието на местната власт. Превантивната дейност е изключително важна, за да не допускаме сценарият от Своге да се повтори.❓ Вчера попитах президента Румен Радев един елементарен въпрос - каква е позицията му за ареста на Алексей Навални в Русия. Впоследствие той коментира много теми, но отново пропусна тази, за която го попитах. Крайно време е държавният глава на България да се изкаже. Само за това го призовавам, няма да му се карат толкова. Евроатлантическата общност отдавна се произнесе и настоя за незабавното освобождаване на Навални. Не приемаме хора да бъдат арестувани заради политическата им дейност. Не сме чули и позицията на Радев за изгонените руски дипломати.

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 23 януари 2021 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега