Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Борисов: Хеликоптерите ни не стават за зима, Господ да пази летците ни

Цветанов ще ръководи спасителната акция в с. Бисер
Борисов: Хеликоптерите ни не стават за зима, Господ да пази летците ни

Спасителната операция с военни хеликоптери е силно затруднена, тъй като наличните хеликоптери "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия - нямат обледенителни системи и има риск да паднат.

Спасителната операция с военни хеликоптери е силно затруднена, тъй като наличните хеликоптери "Кугър" не са пригодени да работят в зимни условия - нямат обледенителни системи и има риск да паднат.

"С риск за пилотите, Господ да ни пази, дано успеят да стигнат". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод критичната ситуация в село Бисер. "60 метра са облаците, над 60 вече е минусова температура, възможността да им се заледят крилата и да паднат е голяма. Сега с началника на щаба и с колегите умуваме. И всъщност поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам“, заяви премиерът.

"Министрите, които ръководят от сутринта и са изпратили всичката налична техника, са по пътя нататък с автомобили. Но в този сняг и лед не могат да се движат толкова бързо”, каза Борисов и пожела кураж на бедстващите хора.

По негово разпореждане, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отпътува за бедстващото село да ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите от наводнения район.  

Във връзка с усложнената зимна обстановка и обявения код "червено" в няколко области, премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната, хода на спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване, съобщават от правителствената пресслужба.  

Припомняме, че населените места по поречието на всички реки в област Хасково с изключение на река Марица са залети. Главният път за Турция е наводнен в района на хасковското село Подкрепа.  Там водата достига до 40 сантиметра. Пътят Харманли - Симеоновград е затворен.   Най-тежко е положението в харманлийските села Бисер и Лешниково. Скъсана стена на язовира в село Иваново е заляла Бисер и Лешниково. Няма информация за загинали хора.  

Първите етажи на къщите са под вода, която на места достига до 2 метра. Хората се спасяват по високите части на домовете си. Някои от тях са дори качени на покривите на къщите.   Екипи на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" са на мястото на инцидента и евакуират хора.   

Наличната техника в област Хасково е мобилизирана. Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението в харманлийското село Бисер, съобщиха междувременно от пресцентъра на МВР.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега