Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бранимир Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

Бранимир Ботев: Туризмът индиректно вкарва в икономиката ни над 5.5 млрд. евро

Туризмът вече е структуроопределяща индустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие е ключова. Отрасълът формира 13.6% от БВП на страната ни, а ако се изчислят също стоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или имат отношение към него, този дял би бил много по-висок.

Туризмът вече е структуроопределящаиндустрия за българската икономика и ролята на държавата за неговото развитие еключова. Отрасълът формира 13.6% от БВП на страната ни, а ако се изчислят същостоките и услугите от други отрасли, които се реализират чрез туризма или иматотношение към него, този дял би бил много по-висок. Това заяви служебниятзам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците вобществената дискусия „Дневният ред на България - национални цели и приоритети втуризма“, организирана от БАН и в. „Стандарт“.

Ботев съобщи, че по данни наСветовната организация по туризъм към ООН за 2013 г. туризмът дава 3.2 млрд.евро директен принос към икономиката на страната ни, а индиректно вкарва в неянад 5.5 млрд. евро. Според коефициента LPT, измерващ съотношението между местно население и чуждестранни туристи, ниесме десетата дестинация в света с повече чуждестранни туристи от собственото синаселение, поясни Ботев.

Той подчерта, че България има огромен потенциал въввсяко отношение да развива отрасъла като устойчив и структуроопределящ вдългосрочен план.Зам.-министър Ботев благодари наБАН за сериозната помощ с експертиза и информация при създаването наСтратегията за устойчивото развитие на българския туризъм с хоризонт 2030 г.,подготвена от МИЕ. Той изтъкна и огромния принос на работещите в сектора,благодарение на които годината няма да приключи негативно въпреки незапомненитеот 80 години дъждове и административните пречки. Към момента имаме ръст от 6.7%повече чужденци, посетили страната ни, каза Ботев.

Приходите от международентуризъм в текущата сметка на платежния баланс по данни на БНБ за първите 6месеца на годината са над 1.7 млрд. евро, което е 3.6 на сто повече спрямосъщия период на миналата година, допълни ресорният зам.-министър.Туризмът е на всички, обобщи той.Отношението към него трябва да е като към националния отбор и да генерирапредставите ни за България и за всичко онова, с което ни е надарила природата –култура, история, топло море, високи планини, най-висока концентрация натермални минерални води, съхранена природа.

Всички ние, държавата и бизнесъттрябва да се обединим около идеите какво да се направи още в туризма, за да серазвива устойчиво.Според международната статистиканай-възходящата, най-бързо развиваща се индустрия след IT-технологиите е именно туризмът и нашите експерти в бранша стават всепо-конкурентни в Европа. От няколко години те все по-често са канени в чужбинаи голяма част от регионалните стратегии за развитието на международни курортивече се осъществяват с тяхно участие. Нека им дадем признание и вътре встраната, обобщи зам.-министър Ботев.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега