Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Броят на напускащите страната ни украинци все повече се увеличава

Броят на напускащите страната ни украинци все повече се увеличава

Немалка част от украинците, които напускат страната ни, не се връщат в Украйна, а заминават към други държави от ЕС, споделя доброволецът от БЧК Георги Георгиев, който от три месеца почти всеки ден е на пункта край Дуранкулак.

С края на тримесечната програма на правителството на България за подслоняване на украински бежанци в хотелите срещу 40 лева на ден броят на напускащите страната ни украинци все повече се увеличава. Тази тенденция ясно се вижда и от данните на Граничната полиция. За седмицата 16-22 май на българо-румънската граница влезлите в страната ни украински граждани са 9500 души, а излезлите са 13 000. През следващата седмица - 23-29 май, разликата между двете числа рязко се увеличава, като влезлите са едва 8 000, а напусналите са 18 000. Трафикът е най-засилен през Дунав мост при Русе и на Граничния пункт край село Дуранкулак.

Вече три месеца първите хора, с които бягащите от войната украински граждани, предимно жени и деца, се срещат на територията на България, са доброволците на БЧК. В палатката си на граничния пункт Дуранкулак денонощно те предлагат храна, хигиенни материали, насочват със съвети, успокояват с добра дума и отношение. През последните десетина дни обаче същите тези доброволци са последните хора в България, с които се срещат хилядите напускащи страната ни украинци. Причините за това тяхно решение са много и различни, споделя председателят на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. 

Немалка част от украинците, които напускат страната ни, не се връщат в Украйна, а заминават към други държави от ЕС, споделя доброволецът от БЧК Георги Георгиев, който от три месеца почти всеки ден е на пункта край Дуранкулак.

Докато през месец април украинските граждани, влизащи в България, се налагаше да чакат на границата понякога повече от 12 часа, за да бъдат регистрирани за временна закрила, то сега те чакат по 4-5 часа, за да напуснат страната ни, допълва Георгиев.  

От 1 юни пунктът на БЧК при Дуранкулак ще продължи да работи денонощно, но с по-малко доброволци. По думите на д-р Еринозов ситуацията се променя изключително бързо, така че в движение ще се преценява кога нощните дежурства да бъдат преустановени.

БЧК има готовност и при променящата се обстановка и евентуалното разселване на украинските бежанци във вътрешността на страната да продължи с хуманитарната си помощ. 

Действително част от хотелите в Балчик и Кранево ще продължат да работят по новата програма на правителството с предоставяне на подслон и храна или само на подслон. Собствениците и управителите им са създали вътрешна организация за разпределяне на украинските бежанци, така че да няма нито един, който да не получи подкрепа.

Източник: БНР
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега