Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП настоява управляващите да кажат истината за резерва на зърно

Станишев: Прокуратурата прилага двойни стандарти
БСП настоява управляващите да кажат истината за резерва на зърно

Това е типичен пример за двоен стандарт и голямо разочарование за това дали прокуратурата е обективна или следва целесъобразността. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев коментира новината, че прокуратурата отказва да проведе разследване по отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов, който изчете информация от СРС-та в парламента.

Това е типичен пример за двоен стандарт и голямо разочарование за това дали прокуратурата е обективна или следва целесъобразността. С тези думи председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев коментира новината, че прокуратурата отказва да проведе разследване по отношение на вътрешния министър Цветан Цветанов, който изчете информация от СРС-та в парламента. Станишев отбеляза, че новината е очаквана, но ситуацията е категорично неприемлива.

По думите му, прокуратурата отказва да проведе разследване и евентуално да повдигне обвинение срещу Цветанов, защото в случая тя е вързана на един синджир с министъра. „Имаме ситуация, когато ръка – ръка мие”, заяви лидерът на БСП. Според Станишев прокуратурата не следва закона, а го интерпретира. „Логиката е, че Цветанов не е нарушил закона, защото преди него закона е нарушил прокурорът”, изтъкна лидерът на БСП.

По повод аргумента, че СРС-тата са изчетени, за да се обясни на хората случая, защото имало напрежение, Станишев постави въпросът дали всеки път когато има напрежение, ще се нарушава законът. БСП приветства решението на премиера Борисов да изтегли проектозакона на ГЕРБ за БАН. Станишев определи действието като стъпка в правилна посока, но подчерта, че само по себе си то няма да реши проблемите на Академията.

Членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев беше категоричен, че правителството е виновно за увеличаването на цената на хляба. Той изтъкна, че страната ни е изнасяла зърно на цена от 420 лв. за тон, а сега се внася на цена над 520лв. за тон. „Така разликата се плаща от крайния потребител”, обясни Гечев. Той обяви, че ПГКБ ще внесе питане в Народното събрание за количествата зърно в държавния резерв.

Социалистите ще поставят въпросите за това какво е движението на нивата на зърно в резерва, кога са освобождавани количества от там и кои фирми са печелили търговете и са изнасяли зърно от резерва. Гечев заяви, че БСП ще настоява получената информация да бъде публична. Явор Гечев изтъкна, че земеделското министерство бяга от въпроса за зърнените резерви на страната и на няколко пъти коригира прогнозите на получено зърно в България.

По официални данни от министерството към декември месец близо 3.7 млн. тона е произведената реколта. В последствие става ясно обаче, министерството се е объркало в сметките, защото над 60% от произведеното зърно не става за производство на хляб. Освен това към момента са изнесени 1.6 млн.тона, а за засаждане на пшеница за догодина и за фураж са необходими 2.1 млн.тона.

„Излиза, че правителството вече е вкарало страната в зърнена криза”, заяви Явор Гечев и предупреди, че в страната реално има зърно за следващите 3 – 4 месеца. Гечев изтъкна, че е необходим внос, който обаче ще е на много високи цени. Членът на ИБ на НС на БСП отбеляза и още един любопитен факт – оказва се че страната ни е изнасяла зърно за държави, от които в момента внася, но вече на по- високи цени. За пример Гечев даде Румъния. „Това е или фиктивен износ, или тотален дебаланс на цените за България”, коментира Гечев.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега