Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП: Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден

БСП: Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден

По време на изслушването народните представители от „БСП за България“ поставиха въпроса за записа на журналиста Станислав Цанов.

„Не сме доволни от проведеното изслушване. Няма как да кажем на българските граждани, че машинният вот е надежден, тъй като стана ясно, че българската държава е заложник на една частна фирма „Смартматик“.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски след като в Народното събрание бе изслушан министърът на вътрешните работи и председателят на ЦИК по повод машинното гласуване. 

„Стана ясно, че в предишните избори 11 IT експерта към ЦИК са били сменени в последния момент по доклад на ДАНС. Само че не стана ясно, бил ли е един от новите поставени експерти служител на Алексей Петров“, обобщи Свиленски. 

Той постави и още един въпрос - защо Алексей Петров се е притеснявал от това да бъде направен одит на машините. 

„По тези въпроси българската държава трябва да вземе отношение, защото изборите са част от националната сигурност на България. Надяваме се в оставащите дни и ЦИК, и МВР, и ДАНС да си свършат работата, за да може поне отчасти да обезпечат честността вота на 29 октомври“, каза в заключение социалистът. 

По време на изслушването народните представители от „БСП за България“ поставиха въпроса за записа на журналиста Станислав Цанов. 

„Видяхме нещо недопустимо в демократична република – популярен журналист да бъде заплашван заради това, че има смелостта да говори за манипулацията на машини“, коментира Иван Ченчев и попита министъра на вътрешните работи дали Цанов е бил разпитан от органите. 

„Записът на Станислав Цанов взриви обществото и постави много въпроси, на които вие трябва да дадете отговор. Има ли някой в тази държава възможност да манипулира изборите? Противопоставя ли се някой на това да бъдат проверени машините?“, обърна се към министъра и Свиленски. 

„Вие казахте, че тече проверка на случая, само че ние се свързахме с г-н Цанов и се оказа, че той не знае нито за проверка, нито са иззети записите, нито е разпитан. Та как точно правите тази проверка“, попита още социалистът. 

В своя отговор министър Калин Стоянов призна, че Станислав Цанов не е разпитан и записите на се иззети, но „в скоро време предстои човекът да бъде извикан“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега