Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

БСП: Служебният кабинет на Радев е сключил вреден за България договор

БСП: Служебният кабинет на Радев е сключил вреден за България договор

По договора с “Боташ“ ще плащаме 178 млн. долара годишно, а нямаме достъп до турските терминали с газ

„На 30.12.2022 г. е сключен договор между “Булгаргаз“ и турската компания “Боташ“. Служебното правителство на г-н Радев се похвали гръмко и величествено, че този договор е изключително постижение и е с огромна полза за българската държава. Тържествено се обяви, че получаваме достъп до всички терминали и газопреносната система на Турция, и че сме направили нечуван пробив.“ Това заяви организационният секретар на БСП и народен представител от “БСП за България” Борислав Гуцанов по време на инициираното от партията изслушване на министъра на енергетиката Румен Радев.

От парламентарната трибуна социалистът представи съмнения за ползите от този договор. „Те ни дават основание да се мисли за нанасяне на дългосрочни финансови вреди на българската държава. А също и за възможни щети на българския газов пазар“, посочи той и уточни, че случаят е част от енергийната сигурност на държавата, респективно от националната ни сигурност.„Г-н министър, обръщаме се с питане към Вас, дали договорът с “Боташ“ не е обратното на всичко, което служебният кабинет обяви за този договор“, заяви Гуцанов и продължи: „Споразумението в действителност не дава достъп до нито един терминал в Турция, въпреки че е посочено наименованието на терминала “Сарос“, който все още се изгражда в залива. “Булгаргаз“ не резервира капацитет на съответния терминал, не получава правото да пренася по турската газопреносната мрежа и не получава правото да продава количества на турския пазар“, коментира той и уточни, че България няма никакъв достъп до газопреносната мрежа на Турция, както беше обявено.„По наша информация “Боташ“ могат да посочат всеки един терминал, на който ние просто трябва да закараме танкера с газ. Но ние нямаме достъп до този терминал“, каза още социалистът.

Според Гуцанов обществото трябва да знае дали “Булгаргаз“ в продължение на 13 години ще плаща твърд капацитет на изхода на турската система, независимо дали ползва това количество. „По този договор ние плащаме и ще плащаме всеки месец около 5 млн. долара до края на тази година, а от следващата близо 15 млн. долара на месец за капацитет, който може и да не ползваме. За година това прави 178 млн. долара“, разкри той.

Социалистът постави на въпрос необходимостта от тези количества и припомни, че страната ни има договор за азерски газ, както и резервиран капацитет за терминала в Александруполис. „Имаме нещо необяснимо в това, че едно служебно правителство, чиято дейност би трябвало да е свързана предимно с провеждането на честни избори, разписва договор със стратегически значение за енергийните ни  доставки, при това за 13 години“, заяви той и попита дали е имало съвет от експерти при сключването на договора.„Кой определи какъв капацитет трябва да се резервира и заплаща? Сравнявана ли е цената, която можем да получим при директен договор с “Газпром“? И ако сме изключили изобщо тази опция по геополитически причини и под съюзнически натиск, защо тогава купуваме пак руски газ, но от посредници, което оскъпява многократно за България тези доставки?“, попита министър Радев социалистът.По думите му България има хаотична политика в енергетиката и непрекъснато е жертва на случайни, компетентни или некомпетентни при различни краткосрочно опериращи министри.

„От значение е българският парламент да бъде запознат с факта дали има подписан тристранен протокол с “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ и „Боташ“ за капацитет на Стража-Мачколак, с който двата оператора гарантират 106 400 мегават часа на ден по договора с „Боташ“, обясни Гуцанов.По думите на социалиста с този договор държавата в лицето на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ гарантира капацитет, с който „Боташ“ влиза на нашия пазар и директно отхапва пай от него. „Г-н министър, искаме да знаем дали „Булгаргаз“ плаща на „Булгартрансгаз“ сумите за резервиране на капацитета в полза на „Боташ“ и дали след това „Боташ“ ги възстановява на „Булгаргаз“? Искаме да знаем защо се прави тази сложна врътка?“, попита той е предположи, че вероятно се прави, за да се избегне прозрачна процедура за резервиране на капацитети на „Боташ.

От парламентарната група на „БСП за България“ поиска временна комисия за изясняване на този договор и на всички доставчици на газ за 1 календарна година. „Имаше и други опции и възможности за по-евтина газ, защо те са пропуснати?“, попита Гуцанов.Въпрос към министъра на енергетиката отправи и народният представител Деян Дечев: „Ако договорът с “Боташ“ бъде прекратен от страна на “Булгаргаз“, “Булгартрансгаз“ или от българските власти, то сумите, които ще дължим по този договор до края на срока му стават изискуеми, тоест ще дължим над 2 млрд. долара. Това така ли е?“

Според Борислав Гуцанов Турция е стратегически партньор на България във всяко едно отношение, включително е в енергетиката, но уточни: „Само че Турция в момента продава газ на България, а преди ние го правихме. Тя развива своята ядрена енергетика и накрая да не се окаже, че с действията ни относно 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй“, ние ще купуваме и ток от тях след няколко години. Това национална сигурност на България ли е?“, попита риторично социалистът.“БСП за България“ искаме да бъде проведена операция “Чисти ръце“ навсякъде, независимо кой управлява. Ключово важно за страната ни е хората да разберат, че най-накрая има справедливост, и че след 34 години кражби и грабежи, ще се намери някой, който да каже истината“, каза още той.

На финала Гуцанов обобщи, че договорът с “Боташ“ не ни предоставя никакви предимства. „Дано да има наистина преговори, както каза министърът, в конкретните параметри. Да не се окаже само, че са същите преговори, каквито се водеха за Плана за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет и накрая се оказа, че няма водене на никакви преговори“, заключи той.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега