Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас отбелязва тържествено своето Освобождение /снимки/

Бургас отбелязва тържествено своето Освобождение /снимки/

С военен ритуал, почит към загиналите за свободата и фолклорен празник Бургас отбелязва 146 години от своето Освобождение от османско иго.

С военен ритуал, почит към загиналите за свободата и фолклорен празник Бургас отбелязва 146 години от своето Освобождение от османско иго. Тържествата започнаха с церемония по издигането на трите флага – на Република България, Община Бургас и Европейския съюз на площад „Атанас Сиреков“.
 


В нея участваха представителни части на трите рода войски, военни от резерва, ветерани, Духов оркестър – Бургас, представители на държавната и местната администрация, десетки граждани. Представители на бургаското духовенство отслужиха молебен за благоденствието на свободен Бургас.



Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на руските освободители, където бе отслужена заупокойна молитва.Венци и цветя бяха положени също на Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и Паметника на руския лазарет в Приморски парк. Организираните от Община Бургас тържества продължиха с фолклорен концерт на ансамбъл „Странджа“ на пл. „Атанас Сиреков“.



По повод Деня на Освобождението на Бургас, кметът Димитър Николов отправи поздрав към своите съграждани.




„Уважаеми бургазлии,
За мен е чест да Ви поздравя по повод 146-та годишнина от Освобождението на Бургас от османско иго. Дата, която има специално място в летописа на нашия град.На 6 февруари 1878 година въодушевеното население посреща в ранния следобед Летящия отряд на полковник Лермонтов в Бургас. С това се поставя ново начало в неговата история. Създадена е първата община, а за кмет е избран Нико Попов.

6 февруари е ден, в който изразяваме нашата признателност към всички борци, отдали живота си за възкръсването на нашата родина. Прекланяме се пред делото на всички книжовници, духовници и просветители, които разпалваха пламъка в душата на българския народ да строши оковите на робството. Отдаваме почит към нашите освободители.

Наш дълг е да пазим паметта на всички онези знайни и незнайни борци за свободата. Благодарение на тяхната отдаденост на святото дело, днес Бургас се развива като модерен град с богати културни традиции. Затова нека винаги бъдем единни, да не пестим сили и енергия, а да работим за доброто бъдеще на Бургас.

Честит празник, уважаеми бургазлии!“



Още снимки от празника може да разгледате ТУК!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега