Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски фирми са против идеята за преместване на ИАРА във Варна

Бургаски фирми са против идеята за преместване на ИАРА във Варна

Бургаски фирми, които са от риболовния бранш, се обявиха против идеята на правителството да премести Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ от София във Варна.

Бургаски фирми, които са от риболовния бранш, се обявиха против идеята на правителството да премести Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ от София във Варна. “Това е поредната глупост. Градът с риболовни традиции е Бургас, а не Варна”. Така реагира на новината собственикът на “Черноморски риболов”- Бургас Петър Василев.

Решението не е окончателно. То трябва първо да бъде внесено за гласуване в Министерски съвет.    Василев добави,  че основно уловът в Черно море се извършва от бургаски фирми. Делът им е около 80 процента. Във Варна е 20 на сто. “Така че, проблемите, които ИАРА трябва да решава, са тук, а не във Варна”, каза още собственикът на “Черноморски риболов”.   

Бургаски фирми държат и над 60 процента от пазарния дял на риба в страната, каза Петко Русинов, председател на борда на директорите на друга местна фирма- “Атлантик”АД. Идеята за преместването на морските институции от столицата е добра, но тя трябва да се прецизира. Бургас винаги е бил център на рибарството и в момента е, смята Русинов. Той добави, че предложението трябва да бъде преразгледано. Мнението на колегите си подкрепя и Николай Павлов, койтно е собственик на созополската фирма “Динг”. Тя се занимава основно с риболов. В момента фирмите от риболовния бранш губят време и пари за всеки малък въпрос или проблем, който трябва да отнесат до централата на ИАРА в София.  

Петко Русинов припомни, че ИАРА има и контролни функции. Извършва акции против нарушители в Черно море. Освен това централата на Регионалния граничен сектор се намира в Бургас. Много от операциите, свързани с опазване на Черно море и залавянето на бракониери, се извършват съвместно между ИАРА и този сектор. Редно е двете институции да бъдат на едно място за по-добра координация. Русинов добави, че в Бургас освен всичко останало се намира и училището за подготовка на кадри за риболовния бранш.     

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега