Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски младежи се потопиха в света на сериала "От местопрестъплението"

Бургаски младежи се потопиха в света на сериала "От местопрестъплението"

Ученици и студенти от Бургас гостуваха в Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Бургас по време на проведения днес "Ден на отворените врати".

Учениции студенти от Бургас се потопиха в света на сериала "От местопрестъплението" в рамките на днешния Ден на отворените врати в бургаските прокуратури. Младежите се запознаха с възможноститеза разследване, които предоставя мобилната лаборатория на Окръжния следственотдел при Окръжна прокуратура – Бургас.

Специален екип показаха нагледно на гостите, как се взима ДНК проба, как се взима отливка от следа от обувка на местопрестъпление, било то в пясък или друга среда, показано бе и как се обозначават гилзи и рани, уредите с които се вземат тестове за  употреба на наркотици, както и лампите за осветяване на местопрестъпление.

Кулминацията, разбира се бе куфарът  с пособия за вземане на пръстови отпечатъци. На гостите бе показано нагледно как се прави снемане на дактилоскопни следи, а най-смелите от тях лично се подложиха на процедурата по вземане на отпечатъци. На гостите бе разяснено, че дактилоскопни следи могат да се вземат не само от участници в престъпления, но и от свидетели, за да може те да бъдат изключени от кръга на заподозрените. 

Учениците и студентите не пропуснаха да направят сравнение с популярния телевизионен герой Хорейшо, а това бе предизвикано от  показването на лупа, с каквото и той работил. Говорителятна Апелативна прокуратура – Бургас Кремена Стефанова коментира пред аудиторията процесуалния ред, по който сесъбират доказателства у нас и подчерта, че той определя целия бъдещ ход на всяко дело.

Следдемонстрацията студентите от специалност „Право“ в Бургаския свободенуниверситет и  учениците от Профилиранагимназия с преподаване на английски език „Гьоте“ се отправиха към кабинета наАдминистративния ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас - Любомир Петров. Той им представи историята на институцията и делата, които се разработват от нея.

ГУчениците и студентите задаваха въпроси свързани с начина напровеждане на делата и наказуемостта по отделните престъпления. След катополучиха отговорите дойде ред и на най-приятната част – обличането напрокурорските тоги.Ученицитеи студентите не пропуснаха да облекат тогата на Апелативния прокурор и да сеснимат с него.

ВОкръжна прокуратура – Бургас гостува ученициха от Профилиранаприродоматематическа гимназия „Акад. Николай Обрешков“. Учениците бяхаприети  от говорителя на магистратуратаг-жа Елгина Чалъмова. Тя разказа на гостите за актовете, които прокурорът можеда издава, както и за конкретни дела от нейната практика. Получи сеизключително интересна дискусия, като най-честите въпроси в нея бяха за начинина доказване на престъпленията „подкуп“ и „изнудване“, както и за компютърнитепрестъпления.

Учениците проявиха интерес и върху мерките за неотклонение и вчастност за проверките при „домашен арест“ на обвиняем, както и за реда, покойто се издават и се работи по Европейските заповеди за арест. Те попитаха идали в България вече има от специалните гривни, които се поставят върху обвиняемите лица. Прокурор Чалъмоваотговори, че тази технология постепенно навлиза и в нашата страна. Тя обърнавнимание на учениците, че в България е възможно да има и защитени свидетели,които да са под постоянна охрана или такива с променена самоличност, такивакаквито има и по игралните филми.

Гостина Районна прокуратура – Бургас бяха ученици от Профилирана гимназия заромански езици „Г. С. Раковски“. Те бяха посрещнати от Административниятръководител г- н Иван Киров, който им обясни за мястото  на Прокуратурата в съдената система, както и сфункциите, които тя има. Неговият заместник Веселина Гайдаживева, говорителятна Районна прокуратура – Бургас Керка Дюлгерска и прокурорите Радост Ганева иГинка Чинова разясниха на учениците отговорностите на прокуратурата поГражданско-съдебния надзор, превенцията и наказуемостта за престъплениятасвързани с държане и разпространение нанаркотични вещества сред непълнолетни и малолетни лица.

Голямо внимание беобърнато на компютърните престъпения, както на тези свързани с изнудване отстрана на педофили, така и на тези свързани с изнудване за пари, което се правивсе повече от зложелатели в интернет пространството. На гостите бе изнесеналекция за превенция на  престъпления винтернет. На учениците бе обърнато и сериозно внимание за начините, по коитоможе да бъде защитен един профил в социалните мрежи.Следпрoведенаталекция учениците посетиха деловодството на Районната прокуратура и Съдебназала, където имаха  възможност за снимки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега