Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски ученици от ПГ по Транспорт ще създават електромобил за състезание с коли

Бургаски ученици от ПГ по Транспорт ще създават електромобил за състезание с коли

Екипът на Професионалната гимназия по транспорт ще се състезава в най-оспорваната категория „Градски тип, задвижван с електрическа батерия“, а срокът за кандидатстване е до 5 октомври, а самото състезанието през 2024 г. ще бъде във Франция.

Ученици от Професионалната гимназия по Транспорт в Бургас ще създават електромобил, с който ще се включат в глобалната надпревара Shell Eco-marathon през следващата година. По предварителни разчети футуристичната кола трябва да е готова до края на тази година. Електромобилът, който ще бъде конструиран ще е градски тип, а идеята е той да измине максимално дълго разстояние с 1Квт/ч енергия.

Екипът на Професионалната гимназия по транспорт ще се състезава в най-оспорваната категория „Градски тип, задвижван с електрическа батерия“, а срокът за кандидатстване е до 5 октомври, а самото състезанието през 2024 г. ще бъде във Франция.

„Приветства ви за идеята и имате пълната подкрепа на Община Бургас в това начинание. Още от днес може да започвате работата по автомобила, тъй като има детайли, които идват отдалече и изискват време. Базовият автомобил трябва да се направи, а после можете да подобрявате пробега и ефективността му. През това време можем да направим учебна зарядна станция в училището“, заяви кметът Димитър Николов на среща с екипа.

„Идеята ни е отсега да започнем с изработката на автомобила, който първоначално да е с електронна батерия, а после да я заменим с водородна клетка“, сподели идеята директорът на училището инж. Красимир Кънчев, който ще бъде и ръководител на отбора.

Освен него, в бургаския отбор влизат още Методи Кондев – пилот /11 Б клас в специалност „Електрически превозни средства“/, Димитър Матеев – резервен пилот, Георги Маринов – механик и електрончик и Стилиян Чавдаров – механик и електрончик – ученици в 10 Б клас, специалност „Електрически превозни средства“.

Директорът на гимназията инж. Кънчев сподели, че им предстои подбор, поръчка и закупуване на частите за конструирането на електромобила – корпус, шаси, хидравлика, окачване, спирачни апарати, противопожарна и охладителна системи, двигатели, захранваща батерия, контролери, електроника и др.

Преди самото състезание автомобилът на гимназията трябва да премине успешно предварителен квалификационен етап, през който се прави стриктна техническа инспекция по зададени изисквания за размери, тегло и оборудване.

Преди няколко години отбор от ПГ по Механоелектротехника и електроника представи Бургас в състезанието за коли на бъдещето с прототипа „Batkomobil“.

Shell Eco-marathon е глобална академична програма, обединява ученици и студенти по наука, технологии, инженерство и математика (STEM) от цял ​​свят за проектиране, изграждане и експлоатация на някои от най-енергийно ефективните превозни средства в света. За да постигнат екстремни нива на енергийна ефективност на пътя, те трябва да използват комбинация от креативност и авангардни технологии. В Европа състезанието се провежда от 1985 г., а днес в него взимат участие над 3000 студенти от 30 страни на Стария континент пред публика от над 40 000 души.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега