Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии излизат на протест, спасяват гората

Бургазлии излизат на протест, спасяват гората

На 3 март граждани и неправителствени организации от Бургас ще се включат в протест и шествие под надслов „Да спасим гората – да спасим държавата”. Сборният пункт е „Часовника” в 13:00 ч. Шествието ще мине по ул. „Богориди” и ще завърши до сцена „Охлюва”.

На 3 март граждани и неправителствени организации от Бургас ще се включат в протест и шествие под надслов „Да спасим гората – да спасим държавата”. Сборният пункт е „Часовника” в 13:00 ч. Шествието ще мине по ул. „Богориди” и ще завърши до сцена „Охлюва”.  

Протестни митинги и шествия под същия надслов ще се проведат в София и в Пловдив, организирани от Коалицията на неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.   Повод за протеста е предстоящото второ четене на поправките в Закона за горите, както и промени в още няколко закона. Ако те се приемат:

·         ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове;

·         ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от Закона, и предполагат свлачища и наводнения;

·         най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат едва 5% от територията на страната ни;

·         ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частните икономически интереси на един и същ бизнесмен, който вече контролира 3 от 4-те големи ски зони в България – Банско, Витоша и Боровец.  

Коалицията „За да остане природа в България” припомня, че държавата смята да изреже 12% от територията на Световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк „Пирин”, само за да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог.  

Държавата си позволява и с лека ръка да премахва неудобните служители, които отстояват спазването на Закона. Чрез предварително решен конкурс бе отстранен досегашният директор на Природен парк „Витоша” Тома Белев, защото години наред той защитава опазването на парка и следи изпълнението на Плана му за управление, като не допуска неговото застрояване.  

Организаторите на протеста в Бургас канят бургазлии да се присъединят към шествието и да изразят своята граждански позиция по проблемите с горите и планините на България, да покажат, че мнението на всеки един български гражданин все още е от значение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега