Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии масово се жалват на различните институции заради шума в града

Бургазлии масово се жалват на различните институции заради шума в града

Шумовото замърсяване от най-различен характер продължава да бъде нерешен проблем в нашата община и за много семейства непрекъснатия шум се превръща в кошмар, който се отразява негативно на здравето им, съобщава общественият посредник на Бургас Таню Атанасов.

Шумовото замърсяване от най-различен характер продължава да бъде нерешен проблем в нашата община и за много семейства непрекъснатия шум се превръща в кошмар, който се отразява негативно на здравето им,  съобщава общественият посредник на Бургас Таню Атанасов.

"В жалбите си до мен потърпевшите граждани остро реагират срещу неефективните мерки, които се предприемат срещу известните с години източници на шум от страна на общинските и държавните органи, на които е възложено опазване на обществения ред, спокойствието и здравето на жителите на общината", допълва омбудсманът.            

Съгласно Закона за защита от шума в околната среда до 30 юни 2012 г. всички общини трябва да имат разработени стратегически карти за шума, а до 18 юли 2013 г. да са приели планове за действие, които да гарантират утвърдените безопасни  за здравето норми на шумово замърсяване.            

Различни са източниците на шумово замърсяване, но аз ще се спра само на анализа на жалбите на гражданите до различните институции и ще посоча причинителите на този вреден за здравето им дразнител.              

Община Бургас            

Към дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност”, на която са възложени контролните функции по спазване на „Наредба за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас” са постъпили по данни на самата дирекция 21 броя жалби от граждани. Всичките са насочени към шума от конкретни заведения за обществено хранене-кафета, бистра, бирарии, ресторанти, закусвални.

Има две жалби срещу шум от Музикален клуб с билярд и фитнес център. В справката от дирекцията не са посочени резултатите от осъществената контролна дейност и наложените санкции.  

РЗИ-Бургас

В специализираната държавна структура призвана да се грижи за здравето на гражданите, са постъпили 27 жалби и сигнали. По данни на ръководството са извършени 42 проверки и 114 измервания, от които 32 са показали нарушение на пределно допустимите норми. Издадени са 9 предписания, съставени са 12 акта и 4 заповеди за спиране на локални източници на шум.

Обект на проверки по жалби и сигнали на гражданите са били 13 т. н. хранителни обекти. 9 от тях са били от висок шум от озвучителни уредби, по които са извършени 18 измервания, като в 11 от тях е констатирано нарушение на установените нормативи. Три жалби са били срещу шум от климатици на хранителни магазини.

Извършени са 24 измервания, като в 6 от тях са констатирани нарушения. Извършени са проверки и на 9 други обекти – ВиК, автомивка, летище, хотел и др., в които от общо 28 физични измервания, 15 от които са показали по-високи стойности от нормалните.  

Областна дирекция на МВР – Бургас

През 2010 г. в полицейските управления на територията на Общината са постъпили общо 62 жалби и сигнали от страна на  гражданите с искания за намеса на полицията за преустановяване на шумовия терор от които 52 по телефона и 10 писмени. В справката са посочени 25 заведения за обществено хранене, които от години нарушават правото на живущите граждани на отдих и почивка.

По данни на самите потърпевши често се налага  по няколко пъти на вечер да търсят съдействие от дежурните полицейски екипи. Тяхното мнение, е че собствениците на заведения не се страхуват нито от полицията, нито от контрола на общинските служители, който в това направление не е ефикасен.  

Единен европейски номер за спешни повиквания-112

В анализа за 2010 г. по проблемите на шума за първи път включвам сигналите и помощта, която гражданите търсят от тази система, която се ползва с нарастващо доверие сред тях. Като изхождам ос спецификата на този телефон аз оценявам състоянието на всеки, които е принуден да търси съдействие за решаване на проблемите със системния шумов тормоз, който се превръща в тежко изпитание за много семейства.

За 2010 г. 97 граждани са прибягнали до услугите на служителите на тел. 112 за оказване на съдействие. По понятни съображения най-много са били обажданията през юни-18 бр., юли-11 бр., август-20 бл., декември-10 бр. Само за първите четири месеца от 2011 г. в сравнение със същия период за 2011 г. обажданията на тел. 112 са нараснали от 15 на 43, което още веднъж потвърждава сериозността на проблема и тревогите на гражданите от невъзможността на институциите да се справят с този въпрос.  

Обществен посредник

 През 2010 г. са постъпили 11 жалби от граждани по проблеми свързани с шумовото замърсяване най-вече от ресторанти , кафенета, концерти и прелитащи самолети. Само за първите пет месеца на тази година вече са подадени 10 жалби, като три на брои са жалбите срещу нощния клуб на пресечката на ул. „Цар Иван Шишман” и ул. „Шейново”. Една от тях е подписана от 66 граждани живеещи в съседство със заведението.

Продължават многократните и безрезултатни жалби на живеещите над ресторант „Каза вино” на ул. „Шейново”. Общо към предложените институции през 2010 г. по проблемите с шумовото замърсяване са подадени 209 жалби от граждани.

"За съжаление моите усилия, подкрепата, която бургаските медии оказват на всички граждани жертва на шумовия терор, няколкократните обсъждания в общинския съвет през изминалите години не доведоха до приемането и прилагането на ефективни мерки за ограничаване на шума", споделя още Атанасов.

Продължава практиката отново известни и ежегодно повтарящи се обществени заведения да упражняват системен шумов тормоз на живеещите в близост бургаски жители. За мен са неприемвили противопоставянията между правата на гражданите на спокоен отдих и здравословна почивка и правата на заетите в ресторантьорския бизнес.

Не споделям разбирането, че шума е непреодолим атрибут на туристическите градове. Един туристически град, като Бургас не може без различни видове заведения за обществено хранене, но това не може и не бива да става за сметка на здравето и спокойствието на едни за сметка на други жители и гости на нашия град.

Гражданите открито споделят и аз ги поддържам, че липсата на ефикасност в действията на институциите по този проблем се дължи на създадените отношения и връзки, които не защитават публичните интереси. На лице са и пропуски в нормативната база, които не възлагат контролни функции на кмета и общинската администрация в тази насока.

Бургас е единственият град в страната, който закупи автоматиризани системи за измерване на електромагнитните лъчения и качеството на атмосферния въздух. Тези действия на администрацията заслужават адмирации и подкрепа. До сега обаче администрацията не пожела да закупи уреди за измерване на нивото на шумовото замърсяване за да констатира и санкционира нарушителите и по този начин да отговори на потребностите на гражданите. За пореден път настоявам пред общинската администрация и Общинския съвет да предприемат конкретните стъпки за реализация на това възможно и необходимо действие.

Предлагам Общинският съвет да обсъди следните предложения за промени в Закона за защита от шума в околната среда, които ще предоставят контролни функции на кметовете на общините и да изпрати своето становище до Народното събрание, за да провокира необходимостта от законодателни промени. 1.     

 Чл. 22, ал. 2, да добие следната редакция Бил – При необходимост от извършване на измерване на нивото на шума контролът по ал. 1, т. 1 се осъществява съвместно с регионалните органи на Министерството на здравеопазването. Става – Контролът на нивото на шума се осъществява от кметовете на общини или упълномощени от тях длъжностни лица и регионалните органи на Министерството на здравеопазването.                     

1.1. В чл. 26, ал. 2, и чл. 28, ал. 1, изречението  „органите по чл. 17-21” се променя в „органите по чл. 17-22”; 1.2. В чл. 36 и чл. 37 израза „от компетентните органи по чл. 17-21” се променя в „от компетентните органи по чл. 17-22”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега