Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургазлии на опашка за рибен курбан (снимки)

Ритуалната погача предвеща повече женски рожби в града догодина
Бургазлии на опашка за рибен курбан (снимки)

С безплатен рибен курбан "подслаждат" днешния си празник бургазлии. Той се раздава на три пункта в града - до Часовника, до Грамофона на ул. "Богориди" и в "Меден рудник" ( втората спирка на 211).

С безплатен рибен курбан "подслаждат" днешния си празник бургазлии. Той се раздава на три пункта в града - до Часовника, до Грамофона на ул. "Богориди" и в "Меден рудник" ( втората спирка на 211). Гозбата бе осветена от Сливенския митрополит дядо Иоаникий, с пожелание за здраве за всички бургазлии. Раздава се и чернокоп на скара, в чието приготвяне се включиха кметът Димитър Николов и командирът на Военноморска база – Бургас комодор Митко Петев. Тази година за приготвянето на храната помагат военнослужещи от базата, които за атракция дори докараха военно-полева кухня до Часовника.

Тържествата са в разгара си. Програмата включва поредица празнични концерти, изложби, спортни прояви. За първи път литийното шествие завърши не на Моста, който е в ремонт, а на Пристанище Бургас. Там в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари, под съпровода на корабни сирени. Това е една хубава репетиция за догодина, когато ще се изпълнява проект за осигуряване на обществен достъп до част от пристанището, с изграждането на съответната инфраструктура за пешеходци, автомобили и велосипеди.

Така ще бъде поправено едно недоразумение с десетилетна давност, заради което бургазлии не могат свободно да стигнат до морето през порта. По традиция в 150-годишната сграда на Етнографския музей беше осветена празнична никулденска трапеза. Там кметът Димитър Николов разчупи ритуалната погача, която показа, че догодина в Бургас ще се раждат повече момичета. “Нека 2013-та да е здрава за всички мои съграждани и да имаме още повече поводи да се гордеем, че сме бургазлии”, каза кметът.

Кулминацията на тържествата ще е на пл. "Тройката", където около 19.00 часа актьорът Михаил Билалов /Джаро от сериала "Под  прикритие"/ ще  включи светлините на 15-метровата елха и  градската  украса. На същото място от 18.00 часа започва големият концерт с участието на Тони Димитрова, Деси Добрева, Миро и водещият Руслан Мъйнов, професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" , Държавната опера и Бургаски духов оркестър. Всички културни прояви на Общината, включени в празничния афиш за Никулден, са в подкрепа на кандидатурата на Бургас за "Европейска столица на културата 2019".

Още снимки от празника може да намерите на нашата официална фейсбук страница!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега