Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цената на тока за бизнеса влезе в Комисията по ревизията

Цената на тока за бизнеса влезе в Комисията по ревизията

Никога досега не сме имали оспорване на клиринговите цени и обеми и те са били съобразно офертите на борсовите участници”, обясни директорът на БНЕБ Константин Константинов.

Високата цена на тока за бизнеса - отново тема в Народното събрание. В Комисията по ревизията, оглавявана от Мая Манолова, е и директорът на Българската независима енергийна борса.„За цената на тока по сегмент „Ден напред” - още от първата сесия, която Енергийната борса проведе на 19 януари 2016 г., цените и количествата се изчисляват по един и същ начин.Никога досега не сме имали оспорване на клиринговите цени и обеми и те са били съобразно офертите на борсовите участници”, обясни директорът на БНЕБ Константин Константинов, цитиран от NOVA.

За пазарните обединения Константинов каза, че те улесняват търговията на тока, но не се отразяват в цените на електроенергията. По думите му са един способ, който повишава автоматичността и улеснява начина на търговия за самите пазарни участници.„Но пазарните обединения не влияят на обмена между две пазарни зони”, изтъкна Константинов. 

Той допълни, че този обмен е съществувал и преди пазарното обединение и съществува и след пазарното обединение.Пазарното обединение на енергийните борси между България и Гърция в момента има пазарен и свободен капацитет между 600-700 мегавата за всеки час, посочи изпълнителният директор на БНЕБ. Този обмен го е имал и преди това пазарно обединение, добави Константинов. „Пазарното обединение с Гърция, както и което и да е друго пазарно обединение, не влияе на цените, камо ли драматично”, изтъкна той.

Проектът за пазарното обединение на енергийните борси на България и Румъния е от няколко години. Това пазарно обединение се е забавило, защото първо е трябвало да се осъществи т.нар. „локално обединение” между четири европейски държави - Румъния, Унгария, Чехия и Словакия.„За да бъде възможно нашето обединение, тези четири държави трябваше да се обединят с останалата част на Европа”, обясни Константинов. Той уточни, че това обединение е било забавено над 10 месеца. Но все пак вече е факт и по този начин дава „зелена светлина”, за да започне проектът на обединение на пазарните сегменти „ден напред” на двете борси да се случи по-скоро. Вече е утвърден график, по който на 20 септември ще започнат пазарните тестове на този проект. Те отнемат около месец. Това ще позволи през октомври да бъде организирана първата тръжна сесия на пазар „Ден напред” в режим пазарно обединение.

Проектът за обединение на пазара с Гърция е започнал много по-късно, защото до преди година гръцката борса не е имала работещ пазар „Ден напред”. След като този пазарен сегмент е заработил на гръцката борса, както и поради забавянето на пазарното обединение с Румъния, обединението на нашата енергийна борса с тази на Гърция се е случило на 11 май, припомни Константинов.

„В крайна сметка целта е всички борсови пазари в рамките на Европейския съюз в сегмента „Ден напред” да бъдат свързани чрез т.нар. „пазарни обединения”. По този начин ще стане най-ползотворно и ефективното използване на т. нар. „трансгранични права за пренос”. Това е възможността на електрическата енергия да преминава двупосочно от една електрическа система в друга”, обясни още изпълнителният директор на БНЕБ.Директорът на ТЕЦ „Марица изток 2” Живко Динчев обясни, че в момента централата работи на пълен капацитет. Той допълни, че за да бъде пуснат един блок е необходимо немалко време, както и средства. 

„Централата трябва да го реализира на пазара и да го изведе от консервираното състояние”, каза той.В заседанието участват и представители на работодателските организации и АОБР, на АЕЦ „Козлодуй”, на Електроенергийния системен оператор, на ТЕЦ „Марица изток”, на Българския енергиен холдинг, на Министерство на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране и Националната електрическа компания.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега