Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цените на газа и парното падат от догодина

Цените на газа и парното падат от догодина

Минимум 5 – 7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром”, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред bTV, без да се ангажира с точна оценка.

Минимум 5 – 7% ще падне цената на газа за крайния потребител след постигнатите споразумения с „Газпром”, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред bTV, без да се ангажира с точна оценка. „Цената на газа ще падне за всеки един от нашите потребители,” заяви Гогов, но отбеляза, че му е трудно в момента да направи „кумулативните сметки”, които включват договорените до момента отстъпки.  

Най-силен ще бъде ефектът за индустриалните предприятия, които са основен потребител на природен газ в България. По думите на Гогов няма паритет с потреблението на населението. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” очаква обаче и парното да поевтинее, въпреки че отново не знае с колко. При 10-процентно намаление в цената на газа би трябвало „топлото” да поевтинее със 7%, „чисто хипотетично”, каза все пак Димитър Гогов.  

Постиженията, с които се похвалиха управляващите след тежките преговори с „Газпром” всъщност няма да донесат нищо на България, смятат в опозицията. Премиерът Борисов не договорил какво ще получаваме от транзита на газ през територията на страната, стана ясно от разговор с Прошко Прошков от „България на гражданите” и депутата от Коалиция за България Петър Димитров. По думите на Прошков не знаем за колко години какви количества ще минат през тръбата на „Южен поток”.

„Управляващите да кажат какво ще получи България за целия период,” добави Димитров. Според бившия енергиен министър ще загубим 150 млн. за транзитни такси от отказа от маршрута през Украйна. По думите на Прошков въпреки отстъпките, цената на природния газ на границата на България продължавала да бъде най-високата в Централна и Източна Европа. Разликата компенсирала „Булгаргаз”, която трупала загуби.

„“Булгаргаз” купува по-скъпо, ДКЕВР намалява цената и „Булгаргаз” продава по-евтино,” обясни Димитров. Оттам идвали загубите на компанията. Според Прошков намалението на цената, договорено от правителството, не е успех за министър-председателя, защото не е ясно какво ще получаваме за транзита. Прошко Прошков отбеляза, че ценообразуването ще продължи да е обвързано с петролните деривати, а „справедливият начин на изчисление” бил чрез свободния газов пазар. „Нашата формула остана обвързана с петрола,” съгласи се Петър Димитров. „Дори цената на газа да продължи да пада, ако петролът поскъпва – цената за България ще продължи да се увеличава.”  

Двадесетте процента намаление, договорено вчера (15 ноември), е всъщност разликата между цената на 1 януари 2012 година и цената, на която би купувала страната на 1 януари 2013 година, ако нямаше никакви преговори, обясни Димитър Гогов. "Разликата ще бъде около 300 млн. долара годишно", изчисли още Гогов.

Няма опасност България да загуби участието си в "Южен поток", ако не може да върне заемните средства, които ще изтегли за изграждането на газопровода, заяви категорично още шефът на "Булгаргаз". Той обясни, че връщането на заема всъщност ще зависи от работата на газопровода, защото с приходите от "Южен поток" ще връщаме заемите за участието си в проекта.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега