Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цените на храните са нетипично високи за сезона, отчитат от ДКСБТ

Цените на храните са нетипично високи за сезона, отчитат от ДКСБТ

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично това лято, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени се е покачил през август до 1,379 пункта и е с около 9 процента над нивото от същия месец на предходната година.  

През юли - август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците. През август цените на брашното, олиото и яйцата са се качили на месечна база с 3.5 - 6.8 на сто. При млечните произведения, захарта, варивата и  някои месни произведения поскъпването спрямо юли е с около 2 - 3%.  Лек спад на месечна база е регистриран при малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата се задържат на нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29% и при фасула – 20%. Слаб ръст в диапазона  2 – 5% се наблюдава при цената на олиото, маслото, кренвиршите, каймата, свинското и пилешкото месо. Спад на стойностите на годишна база в диапазона 5 – 13% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите. Поевтиняване, спрямо същия месец на миналата година  с 1 -3% има при брашното и кравето сирене.  

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците са нетипични за този месец от годината, посочват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. През август цените на едро на полските и оранжерийните  краставици с 30 – 40%, на полските и оранжерийните домати с 4 – 5%. Поскъпване на месечна база има и при картофите – 11%.

Спад спрямо миналия месец е регистриран при зеления пипер с около 30%, а цената на зрелия чесън е около нивото от юли. При плодовете се наблюдават характерните сезонни тенденции на намаляване на цените, като при гроздето отчетеният спад е 43%, а при ябълките и дините около 20 – 30%. Поскъпване през месеца се наблюдава при лимоните – 16.5%, а цената на бананите е с 3% по-ниска в сравнение с предишния месец.      

С изключение на цената на зрелия чесън, цените на всички останали зеленчуци са по-високи спрямо същия месец на миналата година. Полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно - със 100 процента, а полските и оранжерийните краставици с около 70 на сто.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега