Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ценна находка е открита при археологическите проучвания в средновековният град Русокастро

Ценна находка е открита при археологическите проучвания в средновековният град Русокастро

Новооткритият печат е с изящна пирамидална форма. Дръжката му завършва с ухо, през което е минавала верижка или кожен ремък за провесване на шията.

Нова ценна находкаоткриха археолозите, проучващи средновековният български град Русокастро. Приразкопките на укрепеният проход с кула-кладенец те попаднаха на прекраснозапазено подпечатващо средство – пирамидален бронзов печат. Това по същество ечастен печат, принадлежал на представител на елита в средновековния град. Тойможе да е бил аристократ, духовно лице или богат търговец, водещ кореспонденцияс различни хора на Балканите. При всички случаи обаче, това не е печат напредставител на държавната аристокрация – при подобни случаи върху печатите сенадписва титлата на притежателя му, което липсва при новооткритата находка отРусокастро.

Подобни печати са известнинай-вече от Североизточна България. Там те масово навлизат в края на IX и особено през X и XI в., под влияние на традицията въвВизантия, която от своя страна продължава римските стандарти при водене накореспонденция. От това време е известен дори личния печат на цар СимеонВелики, изработен от лазурит. Подобни подпечатващи средства обаче се използвати по-късно, през XII-XIVв. 

Археолозите, проучващисредновековния град Русокастро припомнят, че тук са открити многобройни находкиот Първото българско царство – керамика, апликации от войнишки колани, дориедин амулет с руни. 

Новооткритият печат е сизящна пирамидална форма. Дръжката му завършва с ухо, през което е минавалаверижка или кожен ремък за провесване на шията. Надписното поле е квадратно, сразмери 9 х 9 мм. Върху него майсторски е гравиран човешки бюст във фас. Многодобре са изобразени лицето и дълга дреха, за която археолозите първоначално неизключват да е расо. Напълно възможно е притежателят на печата да е духовнолице, но това е все още в сферата на хипотезата. Проучванията върху находкатапродължават. 

Разкопките насредновековният град Русокастро се изпълняват от археолози на Регионаленисторически музей – гр. Бургас, и са финансирани от Община Камено иМинистерството на културата на Република България.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега