Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Четири часа преговори между ГЕРБ и БСП, различията остават

Четири часа преговори между ГЕРБ и БСП, различията остават

„Двете политически сили се опитахме да установим общност в някои от приоритети ни. За нас това правителство има политическа формуила”, каза след консултациите с БСП Цецка Цачева от ГЕРБ, предаде Нова телевизия.

„Двете политически сили се опитахме да установим общност в някои от приоритети ни. За нас това правителство има политическа формуила”, каза след консултациите с БСП Цецка Цачева от ГЕРБ, предаде Нова телевизия. 

„ГЕРБ е една от малкото партии, които представи детайлна програма за управление. Няколко основни приоритета имаме. Считаме, че сме спечелили подкрепата на избирателите именно чрез тази програма. Освен нашите 18 приоритети, направихме детайлен анализ на 12-те червени линии на БСП”, допълни Менда Стоянова.  "По четири от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си – по отношение на евроатлантическа ориентация на България, спазване на ангажиментите в международните договори, насърчаване на инвестициите, влизане в Европейския банков съюз, както и възстановяване плащанията по европейски програми", уточни Стоянова. 

По осем приоритета двете партии нямат съгласие. По два казуса пък представителите на ГЕРБ и БСП са с различни виждания как трябва да бъдат решение. „По темите за КТБ и инфраструктурните проекти имаме различни виждания за това как трябва да се осъществят”, каза Менда Стоянова. Във връзка с КТБ БСП настоява бъдещото правителство да реши веднага проблема. ГЕРБ също искат това, но след детайлен анализ и след като БНБ назначи международен финансов експерт, който да проучи казуса. 

„Другите непреодолими различия са в сектор енергетика и най-вече за АЕЦ „Белене” и цената на тока. Считаме, че цената на тока трябва да се определя на базата на икономически показатели и данни, които осигуряват възпроизводството на енергийната система и не осигуряват допълнителни загуби на предприятията в тази система от независим регулатор. ДКЕВР трябва да бъде избран от НС с 2/3 мнозинство. Едва тогава всички ние бихме могли да имаме доверие в него и да приемем решенията му като икономически обосновани”, изтъкна Менда Стоянова. Сериозни различия има и в сектор сигурност по отношение на дейностите и правомощията на ДАНС и ГДБОП. От ГЕРБ настояват ГДБОП да излезе от ДАНС и да мине към МВР. 

„Имаме различия и по начина, по който трябва да се осигури икономическият растеж. Не сме съгласни с политиката на реиндустриализацията на страната чрез инвеститор държавата. Тя не е факторът, който да създава предприятия и работни места, а да осигурява условията за това. Държавата е доказала, че е лош стопанин”, заяви Стоянова. Различия между ГЕРБ и БСП има и за начина, по който трябва да се осъществят реформите в образованието, здравеопазването, пенсионната реформа и политиката по доходите и пенсиите. 

„Отчитаме необходимостта да има социален елемент, българските граждани да бъдат подпомагани, за да могат да поемат тежестите на икономическата криза, но това не може да бъде за сметка на други фактори, освен на повишаване на икономическия растеж и увеличаването на работните места”, завърши Менда Стоянова. „Трудна е възможността да продължим в следващите разговори. Различията ни остават, някои от тях са диаметрално противоположни”, обобщи Румяна Бъчварова от ГЕРБ. По време на консултациите си с БСП от ГЕРБ са поставили и втора тема на разговорите, съобщи Румяна Бъчварова. „Необходимо е следващото управление да има стабилна парламентарна подкрепа, за да проведе неотложните реформи в страната”, заяви тя.

По думите й по тази тема от ГЕРБ са получили подкрепа и разбиране от страна на левицата. Според Бъчварова следващият кабинет трябва да е кабинет на споделената политическа отговорност с участието на политически фигури.

„Това е абсолютно изискване към следващия кабинет”, уточни тя. Третото условие е подписването на коалиционно споразумение, с ясно разпределение на функциите в него и ангажиментите, които всяка една партия има. „Това коалиционно споразумение трябва да има валидност от един управленски мандат. Не можем да си позволим да работим в кратка перспектива, когато имаме важни управленски задачи”, каза тя. От ГЕРБ имат още едно изискване и то е да се даде ясна оценка на работата на кабинета „Орешарски” – какви са били грешките, за да може страната бързо да ги преодолее и да върви напред.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега