Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Цветанов: Доходите от престъпна дейност у нас се реализират в чужбина

Цветанов: Доходите от престъпна дейност у нас се реализират в чужбина

Икономиката на България не е криминална. Наистина цифрите от доклада на Центъра за изследване на демокрацията от вчера са стряскащи, но трябва да се има предвид, че голямата част от доходите от престъпна дейност са реализирани в чужбина.

Икономиката на България не е криминална. Наистина цифрите от доклада на Центъра за изследване на демокрацията от вчера са стряскащи, но трябва да се има предвид, че голямата част от доходите от престъпна дейност са реализирани в чужбина. Така вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пред bTV изнесените данни, че годишният оборот от 12-те най-значими организирани престъпни дейности в България е близо 3,5 млрд. лв. или 4,7% от БВП на страната.

Според думите му след падането на визовия режим и либерализирането на пътуванията в чужбина, България е изнесла доста стабилен престъпен контингент. Министърът обясни, че основната част от него е съсредоточена в трафика на жени с цел проституция.  

„Ще дам за пример случая на едно българско момиче, на което помогнахме с холандските си партньори. Оказа се, че момичето е било изнесено в Холандия и експлоатирано за 8 години, като реализираният само от него оборот за това време е 4 милиона евро. При положение, че за миналата година знаем за 440 момичета, станали жертва на подобен сценарий, а реалният брой може и да е по-голям, можете да си направите сметка за какви печалби за престъпния бизнес става въпрос”, обясни вицепремиерът и шеф на МВР.

Въпреки мрачната картина, Цветанов напомни, че миналата година е била рекордьор по брой ефективни осъдителни присъди за трафик на хора – общо 131, като много от тях са били й с рекордни за съдебната ни система размери – от по 10-12 години.

Според министъра изкарването на проституцията „на светло” чрез легализирането й няма да реши проблема с този вид дейност или с трафика на жени за чужбина. „Жертвите на трафика с цел проституция обикновено се изнасят за държави, където така или иначе този вид бизнес е легален. Проблемът е, че момичетата биват подлъгани и на място разбират какви всъщност са нещата. Не мисля, че специално за България легализирането на проституцията ще бъде за добро. Трябва обаче да вземем някакви мерки, така че страната ни да не се възприема като дестинация за секс туризъм”, коментира още Цветан Цветанов. 

Вътрешният министър отново похвали действията на подчинените, този път за добрите резултати от акции срещу фалшивия алкохол, „ширещ се по магазините през 2010 година”. „Доказахме завишени количества алкохол без бандерол, които ощетяват бюджета. Веднага след операциите на МВР постъпленията в бюджета от акцизи скочиха от 7 милиона на 15-20 милиона лева”, констатира Цветанов, без да отговори на въпроса защо няма присъди за хванатите в нарушения производители и разпространители на спиртни напитки.

Похвали се чуха от вицепремиера във връзка с другата гореща тема на седмицата – „Наглите” и осъдителните присъди, които получиха част от членовете на бандата за отвличания. Цветан Цветанов подчерта, че тя е функционирала от 2007 до 2009 година, когато ГЕРБ взеха властта.  

„Тогава все още нищо не водеше към определени лица. Като станах министър, случаят на Румен Гунински беше първото отвличане за кабинета. Виждате обаче, че ние успяхме да разнищим мрежата от отвличания и да се стигне до процес”, каза още министърът и отново потвърди, че присъдите от понеделник са удовлетворителни за дейността на криминалните лица.

Според Цветанов оправданите Цветозар Славчев – Цуро и Павел Петков – Прасето също са замесени в отвличанията и заслужават присъди, затова решението на съда спрямо тях ще се протестира. Все пак вицепрезидентът заключи: „Виновните си получиха заслуженото, което в крайна сметка показва една добра ефективност на МВР и съдебната система”. Цветанов призна, че не е ясно къде са парите на „Наглите”. „Може да са заровени или укрити. Беше намерена само една от белязаните банкноти, с които беше платено за похищението на Гунински и тази банкнота се намираше у Хамстера. Това обаче не значи, че той е мозъкът на групата”, допълни вътрешният министър и потвърди, че има сведения за висш държавен служител без криминално минало, който може би стои зад групировката.

„Знаем го това име, то беше споменато както от един от "наглите" - Гребеца, така и от част от жертвите, но не мога да го кажа. В момента тече друг съдебен процес и се надявам, че там поне ще имаме достатъчно доказателства, за да има справедливост и да прекършим гръбнака на тежката организирана престъпност”, каза още Цветанов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега