Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Мария Търнева: В сезона на грипа не затваряйте бебетата вкъщи

Д-р Мария Търнева: В сезона на грипа не затваряйте бебетата вкъщи

Ежедневните разходки през зимата са изключително важни за закаляването на пеленачетата и са задължителен ритуал за здрави бебета.

В сезона на настинките и вируснитеинфекции, когато и температурите навън са ниски, много родители предпочитат дасе застраховат и оставят бебетата вкъщи. Всъщност, ежедневните разходки преззимата са изключително важни за закаляването на пеленачетата и сазадължителен ритуал за здрави бебета, коментира началникът на отделението по неонатология в МБАЛ „Дева Мария” - д-р Мария Търнева.

„Минусовите температури не трябва дапритесняват родителите. До минус 5 градуса разходката няма да навреди набебето, а тъкмо обратното – извеждането му навън е профилактика срещу вирусниинфекции. Разходките са противопоказни единствено при гъста мъгла и влага,както и при много силен вятър”, категорична е д-р Търнева.

Разбира се, бебето трябва да е многодобре облечено, особено ако не се движи, тъй като то по различен начин понася студа. Освен това, със стоенето навън през зимата не трябва да се прекалява.В домашни условия, проветряването настаята по няколко пъти на ден гони инфекциите и е важно условие детето да ездраво.

„Тези форми на закалителни процедури,заедно с ежедневното къпане и през зимата, позволяват на бебето бавно ипостепенно да изгради имунитета си”, допълва педиатърката.  Изолиранетовкъщи не предпазва от зарази. Те се пренасят от кихащите и кашлящи хораоколо бебето, причиняват се и от липсата на адекватен хигиенен режим.

Така например, акоработите на място с много хора, задължително спазвайте интервал от половин часна чист въздух преди контакт с малкото дете. Това време е достатъчно, за да сепредотврати предаването на вируса. Щателната дезинфекция на ръцете също езадължителна, съветват лекарите.

Що се отнася до имуномодулиращитесредства, те не са подходящи за най-малките, за бебетата сепрепоръчва единственовитаминна профилактика.  

„През зимния период тя е подходяща, тъйкато набавя необходимите на детето липси от витамини, най-вече на витамин С,който е естествен антиоксидант и има много мощно антивирусно въздействие. Напресните плодове и зеленчуци с доказано качество през този сезон не винаги можеда се разчита, а фрешове от портокали и лимони трябва да се дават на деца над 1година”, съветва още д-р Търнева.

„Ималек ръст на болните от грип в Бургас. Ако бебето ви все пак се зарази, неразчитайте на „съвети”, разменени по форумите! Още при първите признаци нахрема и повишена температура, потърсете личния лекар на бебето, защото принай-малките деца нещата много бързо се влошават”, предупреждава педиатърът в МЦ„Света София” д-р Димитрина Ангелова.  

Ако се овладее в самото начало, лечениетои при най-малките може да осъществи и с хомеопатични препарати.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега