Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Стефанова: Ще работя за издигане на националното здравеопазване като част от европейското

Д-р Стефанова: Ще работя за издигане на националното здравеопазване като част от европейското

Д-р Лидия Стефанова е административен директор на Многопрофилна болница за активно лечение в Бургас. Специалист е по обща медицина, магистър по здравен мениджмънт и управление на здравните грижи. Към момента специализира кардиология в МУ Плевен. Издигната е за кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ.

Ще работя за издигане на националното здравеопазване като част от европейското. Това практически е осъществимо със създаване на условия за равен достъп до качествено здравеопазване. Това заяви пред „PoligrafF” кандидатът за народен представител от 2-ри МИР д-р Лидия Стефанова.

„Аз съм много посветена на професията си и не се страхувам от работа. Маркирала съм  няколко основни приоритета, по които ще работя, ако жителите на Бургас и региона ми гласуват доверие, а те са: подобряване на диагностиката, консултацията и лечението на всеки жител от областта от една страна, и издигане на националното като част от европейското здравеопазване. Това практически е осъществимо със създаване на условия за равен достъп до качествено здравеопазване. Чрез субсидиране и стимулиране на болници в малки и отдалечени населени места, изграждане на медицински центрове, поддържане на филиали на спешна помощ. От изключителна значимост е подсигуряване на възможности и привличане на висококвалифицирани кадри, обучение на млади лекари. Частните инвестиции са важен фактор в общия процес – инвестира се в научноизследователска дейност, разкриват се нови добре платени работни места. Всичко това надгражда държавното здравеопазване, а създалата се конкуренция само повишава качеството на здравните резултати“, коментира тя.

По думите ѝ  към момента всяка критична диагноза би била съотносима към настоящото състояние на здравната ни система. „Държавата в продължение на много време полага единствено палиативна грижа в управлението на националното здравеопазване. Нужно е да се спре порочната практика на пропиляване с лека ръка, без мотиви или с абсурдни аргументи, на огромни публични финансови ресурси. Представете си, ако този публичен ресурс бъде насочен прозрачно, чрез НЗОК, базирано на целенасочени здравни политики към различните нива на здравната система, с добре осмислени цели, резултатите биха били значително по-добри както за пациентите, така и за здравните професионалисти. Необходимо е увеличаване на покритието на здравно-осигурителния пакет на НЗОК с цел намаляване на доплащанията от пациентите. Това включва актуализиране на цените на медицинските дейности в извънболничната и болничната помощ,  бързото внедряване на нови здравни технологии и подобряване достъпа на пациентите до тях с цел повишаване качеството и продължителността на живота“, споделя д-р Стефанова. 

Необходимостта от законодателни промени в здравния сектор, както и подходяща мотивация на медицинските специалисти да се обучават и упражняват професията си, са основната ѝ мотивация за включване в политиката. По думите на д-р Стефанова модерната медицина е на прага ни. „Тя е състезание на знания и умения, а медицинските резултати и отношението към пациента са в центъра на здравеопазването в целия демократичен свят“.

Заявява категорично, че може и трябва да станем едни от първите по знания в медицинската практика на Европа. Коментира, че не е партиен функционер, а добър ръководител. 

„Издигната съм от гражданската квота и не съм партиен функционер. Ръководя високотехнологична болница с над 95% заетост. Познавам задълбочено законите и структурните проблеми на най-чувствителния сектор от политическия живот в страната. А защо ГЕРБ избраха мен или аз тях? Защото установих, че сме единомишленици по концептуалните въпроси с лидера Борисов. Аз търся съмишленици за трайни законодателни решения, далновидни парламентарни политики и нови законопроекти – за нова стабилност – са моята единствена цел в политиката на здравеопазването. В парламента ще се стремя да реализирам своите дълбоки убеждения и съвременни разбирания за провеждането на държавната политика в здравеопазването и след мандата ще се върна към управлението на болницата, която е водеща в региона, включително и по отношение на международното сътрудничество. Можем и трябва да станем едни от първите по знания  в медицинската практика на Европа. Моделът на работа в болницата, която управлявам, може се мултиплицира – да се насърчават научноизследователски проекти, постоянно стимулиране на лекари и медицински сестри към усвояване на нови знания, всеотдайна работа и нула корупция“. 

По думите ѝ, ако безкомпромисността в медицината е посветена в името на пациента, то компромисите в политиката са посветени на народа като цяло.


„В медицината се спасяват човешки животи, а това не може да бъде възможно, ако се допускат компромиси. Често решенията изискват сформиране на мултидисциплинарен екип, множество дискусии, в които се раждат най-добрите решения в полза на пациента. Така се удължава продължителността на живота и се подобрява неговото качество. От друга страна на всеки, отдаден на професията си лекар се налага да прави компромиси в личния си живот, но никога в професията. Аз самата правя такива – имам минимум шестдневна работна седмица с по над 15 часови работни дни. Считам, че по отношението на това в политическия живот е сходно. Ако безкомпромисността в медицината е посветена в името на пациента, то компромисите в политиката са посветени на народа като цяло. Бидейки професионалист с изключителна експертиза, придобита и надграждана 23 години, съм се научила да бъда гъвкава, да осмислям проблемите, не просто да ги чувам и да съумявам да извличам най-добрите решения. Убедена съм, че успешно мога да приложа всичко изброено и в политиката“.

На въпрос дали се е изкушавала някога да потърси реализация зад граница, д-р Стефанова сподели своята дефиниция за чест и дълг.

„Да обичаш хората и родината повече от себе си!" Звучи патетично и възрожденско, но е моята единствена дефиниция за чест и дълг. Дълбоко и искрено съм убедена, че това не кореспондира с живот извън България. Смятам, че „навън“ човек остава чужденец и че само в родината си – тежи на място“. 


В края на разговора ни, тя споделя, че е изцяло отдадена на професията си заради привилегията да участва пряко в процеса на спасяването на човешки живот. Малкото свободно време, което има, посвещава на разговори с дъщеря си.

„Аз съм изцяло отдадена на професията си. Малкото свободно време посвещавам на дъщеря си, която е на 12 години. Обичам да разговарям на различни теми с нея и винаги се изумявам колко мъдри са всъщност децата. Освен удовлетворението от добрите резултати за пациентите, дъщеря ми е другият катализатор на вътрешната ми сила. Изкуството, във всичките му измерения, неизменно ми носи радост, но удоволствието, което получавам от стотиците пациенти, които ежедневно изпращаме от болницата - излекувани и изправени отново на крака – е несъизмеримо. Вероятно за много хора работохолизмът ми би изглеждал немислим, но привилегията, която имам – да участвам пряко в процеса на спасяването на човешки живот – не може да бъде сравнена с нищо“. 

За д-р Стефанова може да гласувате с бюлетина 2 и преференция 107. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация!*
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега