Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Да преминеш през инсулта без последици? Възможно е!

Да преминеш през инсулта без последици? Възможно е!

С тромболиза спасяват пациенти с инсулт в университетска болница „Дева Мария“ В Бургас

35 311. Толкова са годишно случаите на мозъчен инсулт в България. От тях една четвърт не се прибират повече удома, а голяма част от успелите да се преборят за живота си, се прибират със средни и тежки увреждания. Исхемичният инсулт се дължи най-често на запушването на артериалните съдове на мозъка от тромботична маса, а крайният резултат е недостатъчно кръвооросяване и снабдяване на мозъка с необходимите му вещества- кислород и глюкоза, от което следва умирането на милиони мозъчни клетки и нарушаване на нормалната мозъчна дейност.

„Хората трябва да знаят две неща- исхемичният инсулт може да бъде лекуван успешно, но времето не работи за тях в този случай. Възможно най-бързо след установяване на състоянието пациентът трябва да бъде заведен в болница, която може да започне лечение в острия стадий на заболяването. Най-съвременния метод за лечение на инсулт е интравенозната тромболиза, но за съжаление процентът на прилагане все още е много нисък, а едва 1% от инсултите по една или друга причина, се лекуват така. С тромболизата се постига значително подобрение, избягва се инвалидизацията, но тя се прилага до 4 часа от началото на инцидента и не във всяка болница.“ обяснява д-р Радослав Мавров, началник на Клиниката по неврология в университетска болница „Дева Мария“.

Интравенозната тромболиза е възможно най-модерното лечение за овладяване на настъпилия инсулт и вече рутинно се прилага в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас, благодарение на екипа на д-р Мавров. Пациентите успяват да преминат през инсулта без последици, благодарение на нея. Целта на интравенозната тромболиза е да разтвори сформиралия се тромб и да осигури нормалната проходимост на засегнатия кръвоносен съд, от което ще последва и възстановяване на мозъчното кръвоснабдяване. Осъщестява се чрез прилагане на тромболитичен препарат алтеплаза, който имитира механизма на естествената тромболиза в човешкия организъм и ускорява процеса по разграждане на формиралия се тромб.

Най-добри резултати от тромболизата се наблюдават, ако е започнала до 3 час от началото на симптомите. За противопоказано се приема прилагането на тромболиза след 4,5 часа от настъпване на симптомите или когато не е ясно кога точно са започнали и има опасност времевият интервал да е по-голям. 

ВАЖНО!

FAST. На английски език думата значи „бързо“, но е и името на алгоритъм за разпознаване на симптомите на инсулт. Идва от първите букви на думите FACE (лице), ARM (ръце), SPEECH (реч), TIME (време). Разпознаването наистина трябва да стане бързо, защото от него зависи изходът на лечението.

Лице: Помолете човека, за който се съмнявате, че е получил инсулт, да се усмихне широко. В нормалния случай ъгълчетата на устата му трябва да се повдигнат симетрично. Ако е получил инсулт, обаче, едната страна няма да се повдигне и ще се види изкривяване.

Ръце: Помолете човека да вдигне двете си ръце едновременно пред тялото и да ги задържи вдигнати. Тук отново за норма имаме симетрично повдигане на ръцете и задържане в това състояние. При инсулт или не може да вдигне едната ръка, пострадалият я вдига бавно или след повдигането ръката започва да пада.

Говор: Накарайте човека да каже трите си имена или да повтори казано от Вас изречение. При инсулт човек завалва говора, говори бавно, бърка думи, трудно отговаря.

Време: Дори и при само един положителен резултат от горните тестове, веднага позвънете на 112 или се отправете към болница, която прилага лечение с интравенозна тромболиза. Колкото по-бавно се транспортира болният в подходящо лечебно заведение, толкова по-голяма е вероятността да получи трайни увреждания, инвалидизиране и дори смърт. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега