Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДАМТН спря от продажба 97 вида спинери

ДАМТН спря от продажба 97 вида спинери

Оказва се, че около 60% от проверените антистрес продукти не отговарят на изискванията за безопасност и представляват потенциален риск за потребителите.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спря от продажба 97 вида спинери. Оказва се, че около 60% от проверените антистрес продукти не отговарят на изискванията за безопасност и представляват потенциален риск за потребителите. За неизрядните продукти са съставени 66 акта на обща стойност над 50 000 лева.

Извънредната проверка стартира в края на месец юни като в нейния ход бяха обхванати 154 търговски обекта и са инспектирани 219 вида спинери, част от които бяха дадени за изследвания и в лаборатория. Позитивната констатация, след изследванията е, че предлаганите спинери на българския пазар не съдържат олово и живак над допустимите граници. Обстоятелство, което е било установявано при сходни проверки в трети страни и което крие риск, защото тези продукти се ползват основно от деца.

Регистрирани са обаче редица други несъответствия при 161 от проверените спинери: 
- 99 броя са без маркировка за съответствие;
- 141 модела са без посочено наименование и адрес на отговорния икономически оператор, който ги е пуснал на пазара;
- 108 броя са без идентификация на продукта (марка, модел, артикулен номер, партида).

По време на проверката са закупени образци за изпитване в лаборатория - два от тях са изработени от твърд полимер и един от метал. Получените резултати показват, че образците, изработени от твърд полимер при нормална употреба (падане) отделят малки части, които могат да се погълнат от дете.

На основание получените при изпитването резултати и извършената оценка на риска е установено, че тези спинери, носят сериозен риск при употребата и те ще бъдат обявени в Европейската система за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти – RAPEX.  Към несъответстващите продукти ще бъдат предприети съответните законови мерки, като до момента са спрени със заповеди 97 различни вида спинери.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега