Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Делегация от Поморие посети Текирдаг

Делегация от Поморие посети Текирдаг

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на ОбС Поморие д-р Милена Енева, заместник-кметът Кунчо Гайдов и общинският съветник Юсеин Мехмед посетиха турския град Текирдаг по покана на кмета д-р Адем Далгъч.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев, председателят на ОбСПоморие д-р Милена Енева, заместник-кметът Кунчо Гайдов и общинският съветникЮсеин Мехмед посетиха турския град Текирдаг по покана на кмета д-р Адем Далгъч.Повод за посещението беше провеждането на 49-тия Международен фестивал,съпътстващ традиционните празници на черешата. Всяка година градът на Мраморноморе събира хиляди хора от различни държави, които представят културните традициина страната си.         

По време на визитата българската делегация се срещна с ръководствотона турската община и с управата на местната търговско-промишлена палата, скоито обмениха опит и идеи за ползотворно сътрудничество между двете общини.        

 

Помориеи Текирдаг осъществяват първия си контакт още през 80 – те години на миналиявек, но отношенията бързо са прекъснати. Минават повече от 20 години, когато поинициатива на кмета Иван Алексиев връзките между двете общини са възстановени иминалата година д-р Далгъч беше на посещение в Поморие, заедно съсзаместник-кметът по финансите Зеки Сезан.        

Текирдаг или Родосто е административен център на вилаетаРодосто, а населението на града е близо 160 000 жители. С бързи темпове серазрастват промишлеността и туризмът. Градът се намира на 135 километра отИстанбул и е разположен на северния бряг на Мраморно море. Целите наръководствата и на двете общини са за съвместна работа в областта на туризма,културата, спорта и трансгранични проекти, в които да се включат ипредставители на местния бизнес.          

Друг побратимен на Поморие турски град е Енидже – дватаграда са свързани от обща история. Посещението в Тикердаг беше възможност запоморийската делегация да посети родното място на тракийските бежанци, заселилисе в Поморие. Техните потомци от Тракийско дружество „Одринска епопея”, Помориепреди повече от 10 години са поставили паметна плоча на вековно дърво, на коятопише „Поморие – България. От признателните потомци.”  За съжаление плочата вече е в лошо състояние, затовапо инициатива на кмета Иван Алексиев там ще се постави нова паметна плоча, вчест на тракийските бежанци.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега