Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Делян Пеевски: „Лукойл“ ще плати над 500 млн. лв. данъци

Делян Пеевски: „Лукойл“ ще плати над 500 млн. лв. данъци

"Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“", коментира съпредседателят на ПГ на ДПС.

"Най-важното, което разбрахме от премиера е, че благодарение на това, което направихме с г-н Борисов, двете партии ГЕРБ и ДПС, да кажем, че дерогацията приключва след една седмица. „Лукойл“ както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци." Това каза съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след срещата между представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС в Народното събрание във връзка с предложението на ГЕРБ за отмяна на дерогацията на „Лукойл“.

"Проведохме срещата с министър-председателя и онлайн се включи финансовият министър, Петков и Атанасов също присъстваха", каза Пеевски.

"Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“. Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, категоричен бе Пеевски.

Той съобщи, че ще бъде внесено законово изменение, и ще поставят под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси“ базите за съхранение на горива на „Лукойл“. 

"Искаме да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“", коментира съпредседателят на ПГ на ДПС.

Той съобщи, че в петък ще има извънредно заседание на парламента, за да преодолеят  ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката.

"Уточнихме се за проблема с „Трансгаз“ ("Булгартрансгаз" б.ред.), с 20-те лева, как ще бъдат събирани, и че има риск да се фалира "Трансгаз", каза Делян Пеевски. Разбрахме се с министър Василев, че ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция „Митници“, но, ако „Трансгаз“ не си получи парите от „Газпром“, ще си ги търси Министерството на финансите, в лицето на „Митници“, директно от „Газпром“ и руската страна, за да няма риск за българското дружество", обясни той.   

Пеевски съобщи, че вече няма да има нотификация, както изисква законът сега, за събирането на таксите във фонд "Сигурност на енергийната система". "С преодоляването на ветото ще можем да ги събираме веднага", допълни той. 

"Ще направим промяна в закона, така че от януари назад да съберем таксите, което е 1 млрд. лв.", допълни Делян Пеевски. "Ползите от тази среща са, че първо, ще приберем над 500 млн. лв. от данъци, второ - ще приберем над 1 млрд. лв. за българските граждани от „Лукойл“, които на практика не бяха платени от тях", добави още депутатът.

"Ако „Лукойл“ си спазват ангажиментите и внесат данъците, и започнат да си плащат таксите, дерогацията остава, защото тогава ще бъде полезна за българските граждани", каза Делян Пеевски. Той посочи, че българското правителство е извоювало тази дерогация, за да се помага на българските граждани, а не една компания да има несъразмерна печалба, с която да финансира войната в Украйна. 

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) припомни, че според приетия през януари закон 70 на сто от разликата между уралския нефт и сорта "Брент" трябва да влиза във фонда за енергийна сигурност и да се връща на потребителите под формата на компенсации. Той посочи, че в началото на август са направили калкулация колко лева не е внесъл „Лукойл“, тъй като не се изпълнява законът от два поредни кабинета, и се е оказало, че сумата е 622 млн. лева. Разделени на потреблението на горива в страната правеше по 0,73 лв., които хората трябваше да получат за всеки литър бензин или дизел от януари, обясни той.

"Ще вземем от „Лукойл“ един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсация за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лв., а след компенсация ще струва 2 лв., 2 лв. и стотинки“, коментира Добрев. Той изрази надежда, след като преодолеят ветото в петък и промените в Закона за енергетиката бъдат публикувани в "Държавен вестник" във вторник, кабинетът да си спази обещанието и да започне компенсации.   

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега