Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ден 39 от войната: Украйна отвоюва Киевския регион, екзплозии в Одеса и масов гроб в Буча

Ден 39 от войната: Украйна отвоюва Киевския регион, екзплозии в Одеса и масов гроб в Буча

Украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев след оттеглянето на руските части от ключови градове, разположени близо до столицата, обяви днес зам.-министърът на отбраната Ханна Маляр.

Серия експлозии проехтяха в южния украински пристанищен град Одеса, съобщава Ройтерс. Агенцията отбелязва, че атаките са чути около 6 часа сутринта. Вероятно е ударена индустриалната зона на града, отбелязва вестник "Монд". 

Русия е засилила въздушната си активност към Югоизточна Украйна през последната седмица, съобщава британското разузнаване. Това отразява предупреждението, направено от президента Володимир Зеленски, който каза, че Русия иска да завземе южната и източната част на страната, пише "БНР".

Междувременно световните агенции съобщават, че украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев след оттеглянето на руските части от ключови градове, разположени близо до столицата, обяви днес зам.-министърът на отбраната Ханна Маляр. Селищата Ирпин, Буча, Гостомел и целият регион на Киев са освободени от нашественика, написа Маляр във Фейсбук.

Всички тези градове са опустошени от боевете, които бушуваха там от началото на руското нашествие на 24 февруари. В понеделник украинците обявиха, че се си върнали Ирпин, който беше в руски ръце от края на февруари. 

Според репортери с оттеглянето на руските войски обаче се увеличават доказателствата за убийства на цивилни, което е военно престъпление. Десетки трупове на цивилни са били открити по улиците на градовете около Киев, които бяха напуснати от руските войски при оттеглянето им през последните дни. Близо 300 души са погребани в масов гроб в Буча, градче край Киев, каза кметът Анатолий Федорук.

Главният прокурор на Украйна събира досие от доказателства за военни престъпления на руските части в страната. Киев обвини Русия, че войниците й са използвали деца за жив щит при изтеглянето си. Има сведения, че в някои горещи точки на военния конфликт са били отвличани деца, за да се гарантира, че местното население няма да съобщи координатите на чуждите войски на своите. Имаме сигнали за деца, използвани като жив щит в Суми, Киев, Чернигов, Запорижня, обяви омбудсманът на Украйна Людмила Денисова, цитирана от в. "Сега".

Членът на украинския екип, отговарящ за мирните преговори с Русия, Давид Арахамия, заяви в събота, че руската страна е дала сигнал, че срещата между двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски може да се състои скоро.Преговорите вече са на достатъчно напреднал етап, за да могат двамата държавни глави да обсъдят проектодокументите по договора, каза Арахамия, цитиран от "Интерфакс".  Арахамия също така разкри, че Русия е приела цялостната позиция на Украйна с изключение на частта й по отношение на Крим.

Според предишни публикации мястото на следващия кръг от преговори вероятно ще бъде в Турция. Президентът на страната Реджеп Ердоган вече посочи, че е готов да посредничи на разговорите между Путин и Зеленски.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега