Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков с призив към ЦИК: Възстановете машинното гласуване /Видео/

Денков с призив към ЦИК: Възстановете машинното гласуване /Видео/

Министър-председателят Николай Денков призова ЦИК да възстанови машинното гласуване.

"Днес е ден за размисъл, в който трябва да решим за кого ще гласуваме, вместо това отново трябва да решим как ще гласуваме – на машини или само на хартия. Това е важно, защото на последните местни избори, проведени само с хартиени бюлетини,  над 660 000 бюлетини бяха обявени за недействителни. Можем само да гадаем колко от настоящите кметове са избрани с подобни недействителни бюлетини. Бюлетините от машините не могат да станат недействителни и това дава увереност, че крайният резултат е коректно отчетен.", каза министър-председателят Николай Денков. 

"Срокът за сертифициране на машините на настоящия вот е днес в 17:00 часа. Вчера ЦИК забрани гласуването чрез машини. Това решение се основава единствено и само на един доклад от ДАНС, в който наблюдения, направени в контролирана среда, са интерпретирани манипулативно и са направени внушения, че някой може да манипулира машинния вот. Тези внушения нямат никакви основания по следните причини:
- Машините в момента играят роля на принтери, достатъчно е да погледнете какво са отпечатали, за да бъдете сигурни, че вашият вот е отчетен коректно. 
- Видеозаписите и снимките в доклада на  ДАНС са част от рутинна процедура, с която се подготвя докладът в МЕУ за да се удостовери коректната работа на устройствата. 
- В законоустановения срок експертите в МЕУ бяха категорични, че машините могат да бъдат използвани на утрешните избори. 
- Докладът на ДАНС е във формат, който не съответства на законовите изисквания, няма атрибутите, които се изискват от Закона за класифицирана информация, създаве се впечатлението, че нарочно липсва изискването за класифицираната информация, за да може този доклад да бъде разпространен максимално бързо, без проверка на фактите, и така да бъдат постигнати манипулативните цели преди изборния ден.  
- ЦИК заблуди обществеността, че машините са напуснали складовете без тяхна заповед. На страницата на МВР бе публикувано съобщение, в което е обяснено, че на 26.10.2023г. ЦИК изпраща две писма, до министъра на вътрешните работи и до директора на ГД Жандармерия, с които разрешава разпределението на машините по рампите товарене и експедиране. 
- ЦИК заблудиха обществото, че решението е подписано само от отговорния зам.-министъра на електронното управление. То е подписано и от председателя на българския институт по метрология и от председателя на УС на българския институт за стандартизация.- всичко е направено в последния момент, за да няма време за реакция от другите институции – като ВАС, който излезе със съобщение, че ще разгледа случая най-рано в понеделник, след първия тур на изборите.", каза Денков.

"Имате всички основания да преразгледате решението си и да отмените вчерашната си заповед, като възстановите машинното гласуване. Докладът за съответствие на министерството на електронното управление е достатъчно юридическо основание за този ваш акт. МВР е готово да достави машините до изборните секции, ако решението ви бъде променено.", заяви Денков.

"Заради представения манипулативен доклад с подписа на зам.-председателя на ДАНС Деньо Денев, МС ще гласува неговата оставка веднага, след като получи предложението за това от председателя на ДАНС, както се изисква по закон", допълни още той.

Министър Денков призова всички хора да гласуват утре, 29 октомври, независимо дали с машина или с хартия. Според него всеки глас е важен и само това е начинът да се минимизират изборните злоупотреби.

Още във видеото:
Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков

Изявление на министър-председателя акад. Николай Денков

Публикувахте от Министерски съвет на Република България в Събота, 28 октомври 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега