Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Димитров обяви кандидатурата си за втори кметски мандат

Димитров обяви кандидатурата си за втори кметски мандат

Сегашният кмет на Несебър Николай Димитров обяви днес намерението си отново да се кандидатира за кмет на общината. Кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет.

Сегашният кмет на Несебър Николай Димитров обяви днес  намерението си отново да се кандидатира за кмет на общината. Кандидатурата му ще бъде издигната от инициативен комитет. Той направи отчет на свършеното през последните четири години, като акцентира преди всичко върху четири теми.

Планът за управление  

Според Николай Димитров държавата и общината са единни в позицията си, че разработвания в момента План за опазване и управление на Стария град ще сложи край на недоразуменията ще регламентира правила за опазване на паметниците, ще създаде стратегия за бъдещата визия на града.  Срокът за неговото изготвяне се съкращава с един месец, очаква се  да е готов през септември т.г. След като бъде приет, Планът за управление ще се превърне в закон за Стария град, категоричен е настоящият кмет. Планът ще предшества изготвянето на нов Подробен устройствен план/ПУП/  на общината, за това се разбраха кметът и премиерът на срещата в София.

Улица „Хемус”  

Според действащия сега застроителен план , както и според неприетия от 1994 г., основна транспортна артерия на Стария Несебър трябва да е улица „Хемус” и тя трябва да е асфалтирана, уточни кметът Николай Димитров. Улицата привлече общественото внимание преди месец, когато общината я асфалтира по желание на хората живеещи там  и с това предизвика упреци, че покрива старинни калдаръми.  Документи доказват, че на тази улица никога не е имало стар, ценен  калдъръм.

Уточнено беше, че до 2000 г. улицата е била с асфалтова настилка. Тогава са поставени павета - втора употреба. Те са покривали пазара на Поморие, но след извършен там ремонт са демонтирани и, поставени на улица „Хемус” в Стария Несебър.  

Еврофондове  

От началото на мандата досега по европрограми са усвоени 9 801 881 лева, проекти за други 20 млн. лв. чакат одобрение. Общината има амбиция  да вгради културния туризъм в традиционно развивания в региона ваканционен туризъм. Това досега не беше възможно, тъй като от края на 70-те години църкви в Несебър не са били реставрирани, а общината нямаше право да кандидатства за еврофинансиране.

Веднага след като отпадна забраната общини, стопанисващи паметници на културата, да кандидатстват за финансиране по оперативните програми,  Несебър депозира и първия проект по ОП „Регионално развитие” мярка 3-1. Така за първи път от 70-те години насам тук бяха цялостно възстановени  2 старинни църкви, а едната от тях – „Св.Стефан”, след столетия отново стана действаща и в нея се извършват богослужения. През това лято за първи път в нито една несебърска църква не се продават картини или други стоки.

Разработва се специален проект за туристически продукт  – „Пътят на духовността”, който ще обхваща най-емблематичните църкви на полуострова. Има  проекти за реставрация и на още няколко църкви, с което маршрутът ще бъде удължен. Внесен е проект на стойност 2 124 108 лв., с които ще бъдат реставрирани църквите „Свети Йоан Кръстител” и „Света Параскева”.

По инициатива на общината и с помощта на еврофинансиране в Несебър ще бъде изградена най-новата туристическа атракция -  модерен аквариум, уникален не само за страната, но и за целия Балкански полуостров. С европари се укрепва свлачището край Равда, санират се 4 детски градини, ще се изгражда нова пречиствателна станция, разчетена за 350 хиляди души.

Разделяне  

Николай Димитров ще проучи възможностите за отделяне на Стария град  и след обсъждане с гражданите на Несебър, ще предложи на местния общински съвет доклад за решение Старият град да придобие статут на квартал на града. С приемането на бюджета на общината за 2012 г. ще бъде предложена и промяна в нейната структура, където ще бъде предвидено създаването на отдел, отговарящ за Стария град.  

 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега