Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДКСБТ: Основни храни поевтиняват през последната година

ДКСБТ: Основни храни поевтиняват през последната година

През октомври цените не едро на основите хранители стоки са били по-ниски спрямо година по-рано. Понижението на индекса на тържищните цени на годишна база е 5.5 на сто, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През октомври цените не едро на основите хранители стоки са били по-ниски спрямо година по-рано. Понижението на индекса на тържищните цени на годишна база е 5.5 на сто, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През миналия месец се запазва тенденцията, наблюдавана през последните два месеца на спад на цената на слънчогледовото олио, като само през октомври то поевтинява с 3,6 на сто до 2,11 лева за литър. През миналия месец яйцата поскъпват с една стотинка до 0,19 лева за брой. Цените на млечните произведения се задържат около нивата от септември.

Цените на свинското и пилешкото месо са с незначителна промяна на месечна база в диапазона един - два процента, а колбасите поскъпват с 5 процента. През месеца продължава поскъпването на фасула, а цените на захарта и ориза са със лек спад в рамките на 2 на сто. Средномесечната цена на брашното е без промяна спрямо предходния месец. Спрямо същия месец на миналата година цените на едро на млечните произведения са по-високи.

Цените на основните хранителни стоки (захар, брашно, олио, яйца и ориз) бележат спад на годишна база, като поевтиняването на яйцата и олиото спрямо същия месец на миналата година е 20-26 на сто. Цените на едро на захарта и брашното са с около 10 на сто по-ниски, а при ориза се наблюдава ценови спад на годишна база с 4 на сто.

През октомври, спрямо септември се наблюдава ръст на цените на оранжерийните домати и краставици и на зелените и червените чушки. Поскъпването на оранжерийните домати на месечна база е 24.6 на сто, на оранжерийните краставици - 6 на сто, а на чушките около 30 на сто. Цените на останалите зеленчуци падат на месечна база в рамките на от 2 до 4 процента. Цената на ябълките е по-ниска спрямо предходния месец с 4.7 на сто, а цената на гроздето се доближава до стойностите от септември. През октомври 2013 г. се наблюдава поскъпване на годишна база на оранжерийните краставици с 47,2 на сто.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега