Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дългите часове пред екрана са свързани с "епидемия на късогледство" сред младите

Дългите часове пред екрана са свързани с "епидемия на късогледство" сред младите

Това твърдят експерти от Северна Америка.

Дългите часове пред екраните на лаптопа, телефона и таблета са свързани с "епидемия на късогледство" сред младите. Това твърдят северноамерикански специалисти. Броят на регистрираните случаи се е удвоил между 1972 и 2004 година и продължава да се увеличава с темпове, често асоциирани с термина "епидемия".

В Европа от миопия (късогледство) страдат около 42,2% от възрастните между 25 и 29 години, което е два пъти повече, отколкото са засегнатите от състоянието представители на възрастовата група 55-59.

От една страна учените си обясняват това с генетиката и изменянето на генома ни поради промените в начина на живот, околната среда и храната ни. От друга страна обаче младите прекарват все по-малко време на открито, все по-малко на естествена слънчева светлина. И все повече време прекарват пред екраните.

Чисто статистически, нов бум на случаите на късогледство е отчетен в годините след 2007-а, когато се появяват смартфоните. И макар да не излъчва вредна светлина, този тип устройство предполага да се взираме в дигиталното съдържание от близко разстояние.

От друга страна, липсата на естествена светлина и честото ни използване на дигитални устройства в затъмнена среда на закрито, в комбинация с променения ни генетичен фон, води до все по-честа поява на увреда по очите.

Проблемът с късогледството обаче е, че то води до промяна във формата на окото. От сферично то се издължава пропорционално със задълбочаването на проблема (увеличението на диоптъра). Това от своя страна освен затрудняващо на практика е и опасно в перспектива.

Миопията увеличава риска от развитие на офталмологични заболявания като разкъсване на ретината, глаукома и катаракта, пише "Medical Express".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега