Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес и утре в Бургас ще се проведат лекции за художника Илия Петров

Днес и утре в Бургас ще се проведат лекции за художника Илия Петров

Инициативата се реализира в партньорство с Община Бургас, като съпътстваща проява към изложбата „Академията като съдба.120 години от рождението на Илия Петров”.

В два последователни дни, 27 и 28 февруари, галерия „Петко Задгорски” ще бъде домакин на интересните лекции „Илия Петров – Отвъд родното, отвъд другия“ и „Големият сблъсък. Из хрониките на един академичен конкурс”. Те ще бъдат представени от Иво Райков и д-р Милена Балчева-Божкова. Срещите ще започнат от 18.00 часа, при вход свободен.

Инициативата се реализира в партньорство с Община Бургас, като съпътстваща проява към изложбата „Академията като съдба.120 години от рождението на Илия Петров”.

Десетилетието на 20-те години на XX век отваря нова страница в българския художествен живот. Със създаването на Дружество „Родно изкуство“ през 1919 г. започва един нов, модерен прочит на българската традиция, култура и и вяра. Младият Илия Петров не остава сляп за тези процеси, а като представител на новото поколение художници се включва енергично в тях. В неговото лично творчество се появяват гъдулари, кавалджии, пастири, селски жени. Дори в годините на специализация в Германия, Петров се вълнува от българския архетип – търси го, чувства го, претворява го в синтезирани образи, унифициращи характерните черти на българина. С помощта на Иво Райков бургаската публика ще се разходи по следите на родното и ще надникне  в света на другия – тема, която вълнува Илия Петров силно, превърнала го в проникновен портретист. От изгубения портрет на Густав Майринк, през портретите на близките Светослав Минков и Любомир Пипков, вглеждайки се в образа на обичната Вера и състудентките Султана Суружон и Невена Мачева-Пиперкова.

Иво Райков е докторант в Катедра „Изкуствознание“ при Националната художествена академия. През 2021 г. се дипломира като магистър в специалност „Реставрация“. Участва в множество научни форуми и е автор на публикации в редица реферирани издания. Участвал е в реализациите на различни изложби катокуратор и реставратор. Научните му интереси са в областта на българското изкуство от първата половина на ХХ век с фокус върху  генезиса на българския символизъм. 

Лекцията „ГОЛЕМИЯТ СБЛЪСЪК. Из хрониките на един академичен конкурс” ще се фокусира върху историята на проведения през 1940 г. конкурс за преподавател по живопис в Държавната художествена академия. Конкурсът е важен момент от творческото развитие на Илия Петров, който той печели в оспорвана битка с редица бележити художници. Конкурсът представлява и интересна страница от историята на Художествената академия преди 1944 г. Шумен и оспорван, днес той се явява може би най-сериозният конкурс в живота на Академията, проведен в периода на бурни страсти около проблема за академичността и актуалните тенденции, започнали още в началото на 30-те години. Време на яростни идейни сблъсъци между представителите на старото и новото поколение, което често се е превръщало в повод за ожесточени спорове.

Д-р Милена Балчева-Божкова е изкуствовед. От 2013 г. е уредник на Музейната сбирка на Национална художествена академия. Автор на научни публикации и куратор на изложби, свързани с българското изкуство от първата половина на ХХ век. Завършва специалност „Изкуствознание“ през 2006 г., а през 2017 г. защитава дисертационен труд на тема „Жените художнички в българското изкуство от 30-те години на ХХ век”. И двете степени са придобити в Национална художествена академия.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега