Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

В област Бургас през последните пет години не се наблюдава съществена динамика на заболеваемостта от туберкулоза.

Всяка година на 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, като мотото тази година е „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. На 24 март 1882 г. немският учен Робърт Кох, успява да изолира и опише бактерията-причинител на "жълтата гостенка". За откритието си Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина след 48-ия час от раждането на бебето. Робърт Кох е направил още едно голямо откритие - разтвора туберкулин. С инжектиране на туберкулин подкожно и последващата реакция - наличие на зачервяване на кожата или не, се разбира има ли туберкулозна инфекция и за състоянието на имунитета срещу заболяването. Тази проба се нарича Манту и се прави няколко пъти на всички деца - от бебета до ученици.Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. 

Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза. Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно. Появи се и нов сериозен проблем - пациенти с мултирезистентна форма на туберкулоза, вследствие на неправилен лечебен режим, неспазване и прекъсване на лечението. Тези пациенти не могат да се лекуват с обичайните лекарствени средства. Преди 21 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството.

В резултат на изпълнението на Националната програма за превенция и контрол на туберкулоза в България e налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза – от 27.9 на 100 хил. население през 2011 г. до 18.5 на 100 хил. души през 2019 г., 12.8 на 100 хил. през 2020 г. и 9.7 на 100 хил. през 2021 г.

В България профилактиката, диагностиката и лечението на туберкулозата са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус. Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провежданата противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.За превенция на заболяването е необходимо да се води здравословен начин на живот, включващ разнообразно и пълноценно хранене, двигателна активност, както и ограничаване на рисковите фактори тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. 

В област Бургас през последните пет години не се наблюдава съществена динамика на заболеваемостта от туберкулоза. Регистрирани през 2023г. са 36 случая. Регистрираните новозаболели от туберкулоза през 2023г. по общини са: общ. Бургас – 19 лица, общ. Айтос – 3 лица, общ. Камено - 3 лица, общ. Малко Търново – 1 лице, общ. Несебър – 2 лица, общ. Поморие – 3 лица, общ. Руен – 1 лице, общ. Созопол – 1 лице, общ. Средец – 1 лице, общ. Сунгурларе – 2 лица.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега