Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До 354 хил. руски и украински войници са убити или ранени във войната според изтеклите документи

До 354 хил. руски и украински войници са убити или ранени във войната според изтеклите документи

Ако достоверността на изтеклите документи бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Общо до 354 хиляди руски и украински войници са били убити или ранени от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари миналата година, пише в публикуваните в интернет предполагаеми американски поверителни документи. Според тях Съединените щати очакват конфликтът да не приключи тази година, предаде Ройтерс.

Документите приличат на тайна американска оценка на хода на войната и съдържат също разузнавателни данни за съюзници. Ако тяхната достоверност бъде доказана, те предлагат рядка възможност да се разбере какво смятат във Вашингтон за най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не може да потвърди по независим път автентичността на документите, и припомня, че тя е била поставена под въпрос от някои държави, включително Украйна и Русия. Представители на администрацията на американския президент Джо Байдън заявиха, че съдържанието на някои от изтеклите документи, както изглежда, е било променено.

Според оценка от 23 февруари Русия вероятно няма да успее да превземе Донбас и конфликтът ще остане в задънена улица тази година. Руската "кампания на изтощение" е намалила нейния човешки ресурс и запаси от боеприпаси до равнища, при които е възможно, освен ако не се стигне до неочаквано възстановяване, военните части на страната да бъдат изтощени и тя да не успее да постигне целите си. В резултат войната ще се проточи и след 2023 г., пише в оценката.

По данни на американското военно разузнаване руските загуби са между 189 500 и 223 000 души. От тях убитите в бойни действия са 35-43 хиляди, а ранените - 154-180 хиляди.

Що се отнася до Украйна, нейните загуби възлизат на общо 124 500 - 131 000 човека. Между 15 500 и 17 500 от тях са били убити в бойни действия, а от 109 000 до 113 500 са ранените.

Тези числа са около 10 пъти по-големи от военните загуби, признати официално и от двете страни в конфликта. Никоя от тях не дава актуални данни за своите жертви, отбелязва Ройтерс.

Документите показват, че Русия е понесла по-големи загуби в някои видове военна техника, а Украйна е запазила повече танкове и БТР-и на театъра на бойните действия.

Според американската Агенция за военно разузнаване 

Русия е загубила 2048 танка и 3900 БТР-а, докато Украйна е изгубила 468 танка и 1020 БТР-а.

Русия разполага с надмощие над Украйна в бойните самолети и противовъздушната отбрана, според изтеклите документи.

Ройтерс не разполага с възможност да провери тези данни, които се различават от официалната информация, изнесена от Русия.

Американските документи показват също безпокойството на Вашингтон от украинските удари навътре в руска територия и дори потенциално срещу Москва, поради отражението, което биха имали подобни атаки върху позицията на Китай към конфликта, посочва Ройтерс.

"Китай би отговорил по-твърдо и е много вероятно да увеличи мащаба и обхвата на материалите, с които е склонен да снабди Русия, ако Украйна нанесе удар срещу обект със стратегическо значение или срещу високопоставени руски служители", е оценката на американското разузнаване, според изтеклите документи.

Ройтерс прегледа повече от 50 от тези документи, с гриф "Секретно" и "Строго секретно", които първоначално се появиха в социалните мрежи през март и предполагаемо разкриват подробности за военните способности на украинските сили и информация за американски съюзници като Израел, Южна Корея и Турция.

Източник: БТА
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега