Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До 4 години може да заработи първият плаващ соларен парк в България

До 4 години може да заработи първият плаващ соларен парк в България

Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект.

Първият плаващ соларен парк в България може да заработи до 4 години. Той ще се намира на територията на язовир "Огоста". Това каза за БТА управляващият партньор в България на компанията "Профайн Енерджи" (Profine Energy) Крум Василев. По думите му първоначално плановете са били този парк да бъде с мощност около 1 гигават, но в крайна сметка мощността ще бъде между 500 и 800 мегавата. 

Размерът на инвестицията зависи от размера на соларния парк, като 1 мегаватчас инсталирана мощност ще струва около 1 млн. евро.

Съответно, "ако е 800 мегавата - 800 млн. евро, ако е 500 мегавата - 500 млн. евро", посочи Василев.

Големината на плаващия соларен парк зависи от няколко неща. Първото е състоянието на самия язовир. След това - какво ще позволи държавата. Първоначалните очаквания на "Профайн Енерджи" са били, че може да се ползва целият язовир, но в последствие се оказва, че трябва да има отстояние от стената. В крайна сметка могат да се ползват около 850 хектара от площта на язовир "Огоста", който е общо 2000 хектара. 

Проблем с рибната популация в язовира няма да има, увери Василев. Според него протестите, които назряват сред местните жители, живеещи в близост до язовира, се дължат на недостатъчната информираност. Бизнесменът уточни, че компанията планира да започне информационна кампания, след като приключи с проучванията. Крум Василев допълни, че строежът на този плаващ соларен парк се очаква да започне след около 2 години, а пускането му в експлоатация ще бъде около година и половина - две, след началото на строежа. 

Групата е изградила подобни плаващи паркове в Германия, Австрия, Нидерландия и Испания, коментира още управляващият партньор на компанията в България.

Германската "Профайн Енерджи ГмбХ", представители, на която в началото на ноември бяха на посещение в страната ни за проучване на възможностите да започнат проект у нас, официално потвърдиха интереса си за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Това стана на 22 декември, по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на "Държавната консолидационна компания" Венцислав Димитров и собственика на германската компания д-р Петер Мросик. 

Подписан бе и протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по възможно най-публичен начин, като конкретизира територията на язовир "Огоста" за потенциалната локация на своята инвестиция. 

Към този момент намерението за инвестиция включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир "Огоста" и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет в рамките на 500 - 1500 мегаватпика (mWp), осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега