Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

През тази година ще започне основенремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалноторазвитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов,  заедно с министъра на транспорта НиколайСъбев, се срещнаха с румънския вицепремиери министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, четой е в много лошо състояние и дори има  оголване на конструктивни елементи, съобщиминистър Караджов. 

Очаква се техническото проектиране заремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Законаза обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов  допълни, че се надява ремонтът да завършипрез пролетта на 2023 година. Техническото проектиране, което тече в момента, е разделено на триетапа. Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът щесе разгледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този техническипроект ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които трябвада бъдат изпълнени на съоръжението, прогнозната стойност и точния срок заизпълнението им. 

Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев седоговориха с румънския вицепремиер и министър натранспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния дазапочнат да изпълняват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че щебъдат проучени  5 възможни локации  за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет;Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш.За да се ускори изпълнението на Меморандума, под патронажа на министрите нарегионалното развитие и транспорта  сесъздават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца.  Освен за изграждане на нов мост на Дунав,работните групи ще забързат изпълнението на проекта FAST Danube, чиято цел е да подобрикорабоплаването в общия българо-румънски участък на реката през цялата година. 

 В Русерегионалният министър коментира и темата за изграждането на автомагистралнияпът Русе – Велико Търново. Той уточни, че е проведен търг за проектиране и строителство.Офертите са отворени, но победителят ще стане ясен след като се определи началнататочка на магистралата. Тя зависи от зоните по „Натура 2000“ както на румънска,така и на българска територия. „Надявам се с днешната среща да се даде тласъкна този процес, защото нулевата точка е всъщност вторият мост над Дунав приРусе“, заяви регионалният министър. Той обясни, че ЕК поставя като приоритетразвитието на коридора Букурещ – Русе - В. Търново през  АМ „Хемус“. Тази магистрала може да продължипрез Стара планина, да пресече магистралите „Тракия“ и „Марица“ и да стигне догръцката граница. „Това го прави истински трансграничен коридор между Румъния, Българияи Гърция и трите държави заедно бихме могли да получим европейско финансиранеза изграждането му, включително и за втори мост над Дунав край Русе“, допълнивицепремиерът Караджов. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега