Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доброволец популяризира превенцията срещу хепатит с ретро мотор

Доброволец популяризира превенцията срещу хепатит с ретро мотор

Любителят на ретро мотори Васил Георгиев ще прекоси цяла България със 100-годишен мотоциклет. Тази сутрин Васил тръгна от двора на Инфекциозното отделение към МБАЛ – Бургас. Целта му е да популяризира превенцията срещу болестта Хепатит.

Любителят наретро мотори Васил Георгиев ще прекоси цяла България със 100-годишен мотоциклет.Тази сутрин Васил тръгна от двора на Инфекциозното отделение към МБАЛ – Бургас.Целта му е да популяризира превенцията срещу болестта Хепатит.

Днес еСветовният ден за борба със заболяването, а каузата на Васил Георгиев е повечеот лична. Наскоро негов приятел е починал от хепатит. Бащата на Васил също епочинал след усложнения, причинени от вируса.

„Статистиката емного страшна и за това искам да мина от единия край на България до другия, зада разберат хората колко е коварна болестта. Хепатитът е 100 пъти по-заразен отСПИН, по-устойчив. Много често симптомите се изявяват след третия или шестиямесец, когато е късно за лекарска помощ. Който не се е сблъсквал с болестта, незнае колко е коварно. Засяга черния дроб, а той извършва над 500 функции ворганизма“, обясни Васил.

За акцията симладият мъж е избрал мотоциклет, изработен точно преди век. Смята, че с ретромотор хората ще му обърнат по-голямо внимание. „Когато се спрат да разгледатмотора, ще видят и надписа на светлоотразителната ми жилетка“, обясни още ВасилГеоргиев.

От 1992 год.ваксината срещу хепатит В е включена в имунизационния календар на България. Оттогава се наблюдава намаляване на случаите. В момента основно боледуватпо-възрастните хора, обясни началникът на отделението по инфекциозни болестикъм МБАЛ – Бургас д-р Иван Йотов.

За хепатит Б има лечение, но когато топротича мълниеносно или се превърне в хронично, не може да се контролира,обясни медикът. За хепатит С пък въобще няма ваксина. Той се предава основно покръвен път. Освен наркомани, от хепатит С боледуват и хора, заразени примедицински манипулации. Лечението за тази форма на болестта е изключителноскъпо. На този етап кръвните тестове за ранно диагностициране остават основнаформа за превенция, обясни още д-р Йотов.

Днес ВасилГеоргиев ще пътува по АМ „Тракия“ , а крайната му цел за деня е Пловдив. Утретой ще продължи с акцията си, като се очаква да пристигне в София в раннияследобед. Пътешествието ще продължи два дни, защото моторът, с който пътува неможе да развие висока скорост.

Това е първото голямо пътуване на Васил смотоциклета Bianchi 500.Историята на самия мотор също е много интересна. Донесен е в България отвойници, участвали в Първата световна война. Васил го реставрира от 5 години.Всички части по него са оригинални, включително и дървените ръкохватки.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега