Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Догодина в Бургас ще има Факултет по обществено здраве

Догодина в Бургас ще има Факултет по обществено здраве

Факултетът по „Обществено здраве и здравни грижи” към държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас ще приема студенти през следващата учебна година. Това стана ясно от отговора на министъра на образованието Анелия Клисарова в парламента днес.

Факултетът по „Обществено здраве издравни грижи” към държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас щеприема студенти през следващата учебна година. Това стана ясно от отговора наминистъра на образованието Анелия Клисарова в парламента днес.

Тя трябваше даотговори на въпрос от цялата група народни представители от ГЕРБ-Бургас каквидействия ще бъдат предприети от Министерството на образованието и науката заоткриване на факултета. Преди повече от половин година Акредитационният съветна Национална агенция за оценяване и акредитация даде положителна оценка настановището на експертите, както и акредитация на бъдещия факултет вструктурата на държавното учебно заведение. След това обаче не последваханикакви действия от страна на Министерството на образованието и отправителството за откриване на факултета в Бургас.

По думите на министър Клисарова се оказаотново, че вчера, ден преди парламентарния контрол, учебното заведението еполучило последната необходима положителна оценка за обучение по специалност„Медицинска сестра” – степен бакалавър. Очаква се съответния протокол да бъдевнесен в НС.

„Това е добра новина, очаквана дълговреме от цялата бургаска общественост. Но за съжаление дойде твърде късно, апроцесите бяха забавени. Вие сама бяхте сезирана многократно да помогнете заоткриването на факултета. Но не можем да пренебрегнем фактите. Като народнипредставители настоявахме бюджетът на университет „Проф. д-р Асен Златаров” дабъде увеличен. Вместо това той бе намален с 10% спрямо 2013 г. Този намедицинският университет във Варна обаче бе увеличен”, коментира бургаскиятдепутат от ГЕРБ Ивелина Василева.

Тези данни бяха отречени отобразователния министър Клисарова, която се оправда за намаления бюджет сразчет от месец март за приети и неусвоени места от студенти. Ивелина Василева припомни, че докатопроблемът за създаването на факултета по обществено здраве в Бургас е бил неглижиран,по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, бяха отпуснати милиони половина лева за строителство на факултет по фармация към Медицинскияуниверситет във Варна и половин милион лева за негов филиал в Сливен.

"Разбирасе, преди да станете министър, вие бяхте негов ректор. Но това не оправдавалипсата на грижа за създаване на възможности за обучение на така необходимитекадри за осигуряване на качествено медицинско обслужване. Призоваваме за вашетосправедливо държавно, своевременно действие.Вечебе изпусната една година за факултета в Бургас, въпреки че от общинския бюджетна града са заделени 200 000 лв. за новия факултет. Настояваме да се ангажиратес адекватно финансиране, необходимо за функционирането на факултета. Ползите отсъздаването на факултета в Бургас са безспорни. Ще се повиши нивото наздравеопазването. ще се подобри здравното обслужване в областта и региона. Младитехора могат да останат в региона и да се реализират, защото на територията набургаска област има много здравни заведения, в които има нужда от квалифицираникадри. Не на последно място притокът на нови студенти ще допринесе заутвърждаване на Бургас като академичен център и за развитието на града и наЮгоизточен регион”, коментира бургаският депутат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега