Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДПС: Изборната кампания да се води и на турски език

ДПС: Изборната кампания да се води и на турски език

Кампанията за изборите да може да се води и на турски език, искат депутатите на ДПС. Това са част от промените, които те правят с предложенията си за изменение на Изборния кодекс.

Кампанията за изборите да може да се води и на турски език, искат депутатите на ДПС. Това са част от промените, които те правят с предложенията си за изменение на Изборния кодекс. ДПС настоява да отпадне изискването кампанията да се води само на български език.

Според Лютви Местан предложението им не нарушава член 3 от Конституцията, в който е посочено, че официалният език в България е българският. Той аргументира искането с препоръка в доклада на наблюдателите от ОССЕ на предизборни срещи да могат да се използват и други езици освен българският. Предложението на ДПС е "при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни срещи, събрания и митинги да може да се ползват и други езици освен българският".

Местан обясни, че част от населението на България не говори официалния език на държавата. За пример даде майка си, която е родена през 1929 г. и през четиридесетте години на миналия век, когато е била в ученическа възраст, не е учила български.

От "АТАКА" се възмутиха от предложенията на ДПС. В декларация до медиите, те заявяват следното: "АТАКА  категорично се противопоставя на искането на ДПС предизборната кампания да се води и на други езици освен българския. Това предложение е противоконституционно. Чл. 3 от Конституцията на Република България казва, че основният език в България е българският, а Изборният кодекс забранява предизборната кампания да се води на друг език, освен български.

Очевидно е, че това искане на ДПС идва в резултат на туркофилското управление на ГЕРБ. Припомняме, че ГЕРБ се огъна угоднически под натиска на ДПС по-рано тази година, когато беше приетата декларация от НС, набеждаваща България, че е провела етническо прочистване, а новините на турски език продължават да присъстват в българския национален ефир".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега