Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дъщеря на бургаски архитект дари на Общината макет на остров Света Анастасия

Дъщеря на бургаски архитект дари на Общината макет на остров Света Анастасия

В долния ляв ъгъл на макета още стои старото име на острова – Болшевик.

Макет на остров Света Анастасия, изработен през 1987 г. от арх. Николай Николов, беше предоставен на Община Бургас от неговата дъщеря Нела Николова. Тя намира макета съвсем случайно в дома си заедно със скиците, които също са дарени на общинска администрация.

Преди 34 години арх. Николов е създал макета на бургаския остров, като задание от тогавашния Национален институт за паметниците на културата, предшественик на днешния Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, където е работил като проектант.


Снимка: Община Бургас

Въпреки десетилетията, които са минали оттогава, макетът добре направен и в изключително добро състояние. В долния му ляв ъгъл още стои старото име на острова – Болшевик. Идеята, макетът да бъде предоставен на Общината, е на неговия колега – арх. Бойко Гетов, който вижда макета и решава, че подходящо място за него е в сградата на Общината или на острова.

Арх. Николай Николов е роден на 9 юни 1944 г. в Разград, но след като завършва архитектура в София се установява за постоянно в Бургас. Работи като проектант в НИПК. Бил е член на Камара на архитектите в Бургас. През годините е работил по редица обекти, като Славейковия пазар и пазарите в комплексите „Лазур“ и „Изгрев“, както и по фасадите на сградата на Областната управа, на родната къща на Георги Шагунов и др.

Макетът и скиците вече са при главния архитект на Община Бургас - Емил Бурулянов, който ще реши къде ще бъде най-подходящото място, на което да бъде изложен макетът на остров „Света Анастасия“ от 1987 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега